PRODUŽENJE PRITVORA

Državni tužilac kazao da je protiv Dalibora Railića pokrenuta istraga i za ubistvo Mihajla Stupara u Prijedoru

Ubica Marko Momić u ekstradicionom pritvoru u Beogradu

Privođenje Dalibora Railića u Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo BiH

Piše: B. C.

20.12.2022

Tužilalaštvo BiH je uz prvu Sky optužnicu, predložio produženje pritvora Daliboru Railiću,  Aleksandru Miljatoviću i  Igoru Repajiću optuženima za organizirani kriminal u vezi s izvršenjem teškog ubistva načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Railić se tereti i za krivično djelo nedozvoljenog prometa opojnim drogama. 

Državni tužilac Dubravko Čampara je na današnjem ročištu pred sutkinjom Suda BiH Tanjom Curović iznio razloge zbog kojih Tužilaštvo smatra da se postupak protiv optuženih može nastaviti samo ukoliko su sva trojica u pritvoru. 


Pokušao utjecati na više osoba

On je između ostalog kazao da je protiv Railića pokrenuta istraga za ubistvo Mihajla Stupara u Prijedoru. Osumnjičeni za ovo ubistvo je Railićev prijatelj Marko Momić iz Prijedora uhapšen je u Srbiji zbog krivotvorenja isprava i nalazi se u ekstracionom pritvoru.

Također je kazao da je MUP RS proveo posebne istražne radnje jer je Railić pokušao utjecati na više osoba u ekstradicionom pritvoru u Beogradu.

Tužilac Čampara je kazao da su svjedoci u strahu od pomenute grupe čiji članovi koji su u inostranstvu i u BiH mogu utjecati na svjedoke.Tužilac je kazao da ne postoji nijedna mjera zabrane koja će zaštiti ovaj postupak.

Napomenuo je da je Aleksandar Miljatović koji je već izdržavao kaznu za ubistvo, na dopustu ubio policajca Radenka Bašića, a Igor Repajić mu je pomogao.

Branioci optuženih advokati Jadranka Ivanović, Rade Ćulibrk i Zoran Milošić izrazili su sumnju u dokeze Sky aplikacije, a o kojima, kako su rekli, još ne postoji jasan stav države.

Oni su iznijeli razloge zbog kojih treba da se odbije prijedlog za produženje pritvora, te eventualno izreknu strožije mjere zabrane.


Opovrgao svoje priznanje

Advokatica Ivanović je zatražila za Railića kućni pritvor. Ona je naglasila da Railić negira krivčna djela koja mu se stavljaju na teret te da to što je ranije osuđivan ne može biti osnov za dalje produženje pritvora.

Ona je ukazala da je Aleksandar Ivanović koji je prema optužnici nabavljao drogu za Railića, na slobodi, te konstatirala da se ova trojica optuženih drže u pritvortu damo zbog ubistva Radenka Bašića.

Rade Ćulibrk koji zastupa Aleksandra Miljatovića kazao da se njegov branjenik tereti samo za ubistvo Bašića i da nema veze s ostalima optuženima za preprodaju droge.

Ćulibrk je kazao da se protiv Miljatovića navode samo dva dokaza, a to su da je korisnik kriptovanog telefona i njegova izjava data 27. marta u policiji. Advokat je kazao da je Miljatović u policiji dao izjavu pod pritiscima i prijetnjama, te da se kasnije branio šutnjom, a da je u Tužilaštvu BiH u cijelosti opovrgao izjavu datu u policiji.

I Repajićev advokat je kazao da njegov branjenik nema veze s ostalim optuženim, te da se Tužilaštvo samo vodi Miljatovićevim priznanjem u policiji, a što je jedini dokaz protiv Repajića.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.