NASTAVAK SUĐENJA

Sarajlić i ostali: Materijalni dokazi koji se odnose na postignuća i porodični život optuženih

Delalićev branilac Kadrija Kolić uložio je u sudski spis dokumentaciju od kredibiliteta i značaja za optuženog kao "nacionalnog dobra"

Asim Sarajlić i advokat Nermin Mulalić tokom suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu. BIRN BIH

A. O. / BIRN BIH

23.12.2022

U nastavku suđenja Asimu Sarajliću i ostalima, optuženim za davanje dara i drugih oblika koristi, Odbrane Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića uložile su materijalne dokaze koji se odnose na njihova postignuća, ličnosti te porodični život.

Delalićev branilac Kadrija Kolić uložio je u sudski spis dokumentaciju od kredibiliteta i značaja za optuženog kao "nacionalnog dobra".

Podsjetio je da je Delalić, kao kapiten reprezentacije u sjedećoj odbojci, donio najznačajnije rezultate Bosni i Hercegovini te da je proglašen za najboljeg sportistu godine Kantona Sarajevo.


Odbrana uložila potvrdu

Kolić je uložio dokument Saveza sjedeće odbojke iz kojeg se vidi da je Delalić postigao značajne sportske rezultate, a kako bi se "stvorila realna slika" o njegovom branjeniku. Odbrana je uložila i potvrdu Paraolimpijskog komiteta te potvrdu Kluba sjedeće odbojke "Spid".

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020. godine ugovorili sastanak s delegatom za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Kako se u optužnici navodi, oni su Tvrtkoviću – korištenjem pozicija u SDA – obećali da će zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.


Dokaz i izjava

Nina Karačić, Šehovićeva braniteljica, uložila je nekoliko materijalnih dokaza koji se tiču njenog branjenika, njegove ličnosti te njegovog porodičnog života. Kazala je da ovi dokazi predstavljaju olakšavajuće okolnosti, u slučaju da Sud odbije prijedlog Odbrane te donese osuđujuću odluku.

Među uloženim materijalnim dokazima nalazi se i Izjava – kućna lista iz decembra 2022. iz koje se vidi koji članovi porodice žive sa Šehovićem, te izvodi iz matične knjige rođenih.

Nastavak suđenja, kada je planirano saslušanje vještaka kao posljednjeg svjedoka Odbrana, planiran je za 13. januar.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.