VRHOVNI SUD FBIH

Odbrana traži blažu kaznu za Ismeta Ibričića: Ubio Mithata Veju pred očima njegovog sina

Ibričić je za ubistvo Veje i pokušaj ubistva rođaka Nedima Ploče prvostepeno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina

Privođenje Ismeta Ibričića nakon hapšenja. Avaz

Piše: B. C.

25.12.2022

Pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH održana je sjednica na kojoj je razmatrana žalba odbrane na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, a kojom je Ismet Ibričić osuđen na 20 godina zatvora za ubistvo Mithata Veje i pokušaj ubistva rođaka Nedima Ploče u lovačkom domu u Bašcima u Trnovu.






Verbalni konflikt

Federalni tužilac zatražio je da se odbije žalba odbrane Ibričića, koja je imala prigovor na visinu kazne. Odbrana je zatražila da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje Kantonalnom sudu u Sarajevu ili da se Ibričiću izrekne blaža kazna.

Ibričić se tereti da je 19. decembra 2021. godine, u prostorijama lovačkog doma, u alkoholiziranom stanju, nakon verbalnog konflikta, Mithata Veju stisnutom pesnicom udario u glavu. Vejo je tom prilikom lakše povrijeđen, nakon čega je Ibričić napustio prostorije objekta i otišao do svoje porodične kuće, odakle je uzeo lovačku pušku karabin, a zatim se vratio do lovačkog doma.

Tri hica

Potom je kroz prozor ispalio dva hica u pravcu Mithata Veje i Nedima Ploče nanijevši im teške tjelesne povrede, da bi odmah nakon toga ušao u objekt lovačkog doma, potom prišao Veji, koji je ležao na podu bez svijesti, ispalivši još jedan hitac kojim ga je usmrtio, navedeno je u optužnici Tužilaštva KS.

Ubistvo je počinjeno pred očima maloljetnog djeteta, Vejinog 7-godišnjeg sina.

Odluka naknadno

Odbrana smatra da Vijeće prvostepenog suda prilikom odmjeravanja kazne nije uzela u obzir doprinos oštećenih u cijelom događaju. Vijeće Vrhovnog suda FBiH naknadno će saopćiti odluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.