SUD BIH

Kokainska mafija: Ko je pomogao Ognjenu Orašaninu da pobjegne

Noć prije hapšenja na Sokocu, Saša Karadžić i Željko Dangubić dobili dojavu da će Oras biti uhapšen

Policija iz Banje Luke došla na Sokolac. MUP RS

Piše: B. C.

29.12.2022

Pred sudijom Suda BiH Goranom Radevićem jučer je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Kemalu Bukvi i Zoranu Buhaću iz Sarajeva, te Saši Karadžiću i Željku Dangubiću sa Sokoca, a koji su uhapšeni u akciji MUP-a RS i MUP-a KS kodnog naziva "Šakal".


Znalo se da informacije cure iz policije

Kemal Bukva, Zoran Buhać i Saša Karadžić osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga, a Saša Karadžić i Željko Dangubić za pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Obrazlažući prijedlog za pritvor, državni tužilac Dubravko Čampara kazao je da su osumnjičeni dio organizirane kriminalne grupe čiji je vođa Ognjen Orašanin Oras sa Sokoca, a za kojim će biti raspisana potjernica.

Naime, kako je pojasnio, Orašanin je izbjegao hapšenje, u čemu su mu, kako je naveo, pomogli njegov lični vozač Saša Karadžić te Željko Dangubić. Tužilac je naveo da se znalo da informacije cure iz policije te su 27. decembra, kada je provedena akcija “Šakal”, na Sokolac, u sedam ujutro, poslali policiju iz Banje Luke, međutim, Oras je u noći, neposredno prije akcije, pobjegao iz zgrade na Sokocu.

Karadžić i Dangubić su dobili dojavu da će Orašanin biti uhapšen te su otišli u njegov kafić, gdje su od jednog muškarca posudili Škodu Yeti, kojom su Orasa prevezli do Olova. U Olovu ga je preuzela druga osoba i odvezla dalje, najvjerovatnije van granica BiH.



Saslušana je osoba koja je posudila automobil

Saslušana je osoba koja je posudila automobil, a kamere su snimile Škodu Yeti. Tužilac Čampara je naveo da policija ima informaciju o osobi koja je dojavila Dangubiću i Karadžiću da će Orašanin biti uhapšen.

Tužilac je naveo da je podnesen izvještaj protiv 19 članova ove grupe, među kojima su tri organizatora i 16 članova. Riječ je o grupi koja je održavala kontakte sa “škaljarskim klanom” iz Crne Gore i koja je putem aplikacija Sky i Anom dogovorila neovlašten promet većih količina kokaina koji je krijumčaren s područja Južne Amerike u Nizozemsku, a potom, preko Hrvatske, dolazio i u BiH.

Grupa je na drogi zarađivala ogroman novac te je samo u jednom momentu, za nešto više od mjesec, 1.200.000 eura otišlo iz Sarajeva za Belgiju kako bi se platio kokain. Tužilac je naglasio da će protiv ove grupe biti proširena istraga i za nedozvoljenu trgovinu oružjem.

Čampara je naveo da je Kemal Bukva od Orašanina kupio kilogram kokaina za 36.000 eura, a za istu cijenu je kilogram droge kupio i Buhać.

Grupa je od 2019. do hapšenja nesmetano djelovala na području Evrope i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.