SJEDNICA U SUDU BIH

Zatraženo produženje pritvora za člana Keljmendijeve bande: Anom otkrio da je povezan s drugim grupama

Predloženo produženje pritvora za naredna tri mjeseca

Nukić uhapšen 5. oktobra prošle godine. Avaz

Piše: B. C.

4.1.2023

Pred Vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Stanislav Gluhajić, danas je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH da se Adiju Nukiću, članu narkogrupe Elvisa Keljmendija, produži pritvor za naredna tri mjeseca, kako bi se se istražni postupak mogao neometano nastaviti, obzirom na težinu i karakter krivičnog djela.   

Moguć utjecaj na saradnike

Produženje je zatraženo zbog opasnosti od bjekstva, mogućeg utjecaja na svjedoke, saradnike i saučesnike, uništavanje tragova i dokaza, te ponovljanja krivičnog djela.

Adi Nukić, koji je u pritvoru od 5. oktobra prošle godine, osumnjičen je da je od polovine 2019. skupa sa Aleksandrom Nikolićem, Elvisom Keljmendijem, Ajlinom Ahmićem, zvanim lćo, Anelom Sejfovićem Peleom i drugim još neidentifikovanim osobama, nabavljao narkotike u Albaniji, na Kosovu i Crnoj Gori, a potom su ih skupa prevozili u BiH i dalje krijumčarili u zemlje EU.

Državni tužilac Džermin Pašić danas je istakao da se Adi Nukić pojavljuje u komunikacijama na aplikaciji Anom , te da je osim s Keljmendijem o ostalima povezan za grupom Adela Kabaša (u bijegu zbogu bistva Mehmeda Ramića). U narednim danima slijedi saslušanje svih osumnjičenih koji su povezani s ovom grupom i Adijem Nukićem.


Odbrana predložila mjere zabrane

Branilac Adija Nukića, advokata Rijad Kapo zatražio je da se prijedlog odbije kao neosnovan, te da se Nukiću eventualno izreknu mjere zabrane. Kapo je istakao da Nukić nije član nijedne organizirane grupe, te da nije imao aplikacije Sky i Anom. Rekao je da Nukić nema namjeru bježati jer je porodično vezan za BiH, te da nema dokaza da je pokušao na nekoga utjecati. Advokat Kapo je naveo da Nukić ne poznaje nikoga iz pomenutih grupa, osim jedne osobe s kojom je prijatelj.

Sud će naknadno saopćiti odluku.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.