KRIMINAL

Šta se najviše kralo prošle godine: Volkswagen i Škoda i dalje najzanimljiviji lopovima

Nadležnim tužilaštvima prijavljene 63 osobe, od čega ih je 28 uhapšeno, navode iz FUP-a

U BiH provedene brojne akcije protiv automafije. Arhiv

Piše: M. Smajkić

8.1.2023

Dok je broj ukradenih vozila u SAD u 2022. godini prvi put dostigao cifru od jedan milion i tako oborio rekorde iz proteklih godina, kako je to saopćio Nacionalni biro za kriminalitet osiguranja (NICB), s druge strane, kada je riječ o zemljama Evrope, zanimljivo je to da je Švedska na prvom mjestu po broju krađa automobila.



Švedska u vrhu

Pokazali su to podaci za 2020. godinu, prema kojim je Švedska u vrhu ljestvice zemalja Evropske unije, u kojoj je ukradeno 207 vozila na 100.000 stanovnika. Iza Švedske su se smjestile Italija, Nizozemska i Grčka, dok je na dnu liste Danska sa svega pet ukradenih automobila na 100.000 stanovnika.

Iako je krađa automobila u BiH itekako izražena, ipak se vozila ne kradu kao prethodnih godina. Tako kradljivcima automobila u BiH 2022. godina i nije bila uspješna.

Prema posljednjim podacima Federalne uprave policije (FUP), za 11 mjeseci 2022. godine evidentirano je 126 krivičnih djela otuđenja motornih vozila. U godini prije zabilježeno je 209 ovih krivičnih djela.

Ukradena vozila zaplijenjena 2010. u RS. MUP RS

- Za ova djela nadležnim tužilaštvima prijavljene su 63 osobe, od toga ih je 28 uhapšeno. Naknadno je rasvijetljeno 50 krivičnih djela - podaci su FUP-a.

Povećanje broja ukradenih vozila tokom 2022. godine, u odnosu na prethodnu, zabilježeno je na području Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona. Ostali kantoni, navode iz FUP-a, bilježe smanjenje broja.

U BiH se, kao i u zemljama regiona, najčešće kradu Volkswagenovi automobili, a u 2022. godini ih je ukradeno ukupno 70. Zanimljivo je da se u velikom broju kradu i vozila marke Škoda, a potom slijede automobili BMW i Renault, koji su, čini se, lopovima podjednako zanimljivi. U većem broju se kradu i Audi, Opel, Citroen, dok se skoro pa „preskaču“ Hyundai, Kia, Nissan, ali i Fiat.


Niska klasa

Ljudevit Marić, portparol Uprave policije MUP-a HNK, podsjeća da je 2016. godine na području HNK ukradeno najmanje 110 automobila te da su akcije na razbijanju automafije u BiH prilično dale rezultate. Marić kaže da su u posljednjih tri do četiri godine zabilježeni rijetki slučajevi krađe skupocjenih automobila.

- Uglavnom se kradu vozila, takoreći, niske klase, i to u svrhu počinjenja drugih krivičnih djela - kaže Marić.

U Republici Srpskoj broj krivičnih djela otuđenja motornih vozila značajno je manji nego u Federaciji BiH. U prvih šest mjeseci 2022. godine, prema podacima MUP-a RS, prijavljena su 24 krivična djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila.

Nema krađa u Livnu

U Livanjskom kantonu ni 2022. ni 2021. godine nije ukraden nijedan automobil, a u Zapadnohercegovačkom tokom 2022. ukradena su dva vozila, a godinu ranije tri. 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu tokom 2022. godine ukradeno je osam automobila, dok ih je u istom periodu godinu ranije zabilježeno 18.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.