POTVRDIO ADVOKAT

Dušanu Ćulibrku potvrđena kazna od 20 godina zatvora

Posmrtni ostaci ubijenih su 2000. godine ekshumirani iz jame "Lisac"

Zgrada Suda BiH i Tužilaštva BiH. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

10.1.2023

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Dušan Ćulibrk osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov branilac Dražen Zubak.

Zubak kaže kako je žalba koju je uložio na prvostepenu presudu odbačena kao neosnovana.


Ponovno suđenje

Odbrana je na žalbenoj sjednici zatražila od Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine prvostepenu presudu i naloži ponovno suđenje ili da presudu preinači oslobađajuću.

Ćulibrk je prvostepenom presudom od 15. avgusta 2022. proglašen krivim što je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, u drugoj polovini jula 1992. učestvovao u odvođenju i ubistvima 44 zatočenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora "Omarska", među kojima su bile dvije žene, a koji su minibusom dovezeni na lokalitet Donji Dubovik, vezani žicom te hicima iz vatrenog oružja usmrćeni kod jame "Lisac".


Proglašen krivim

Proglašen je krivim i da je početkom avgusta 1992. u Donjem Duboviku učestvovao u ubistvima sedam civila bošnjačke nacionalnosti kod jame "Lisac" koji su se kretali iz Prijedora prema Bihaću. Posmrtni ostaci ubijenih su 2000. godine ekshumirani iz jame "Lisac".

Skupa s Ćulibrkom bio je optužen Milorad Kotur, koji se nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica nakon što je njegov predmet odvojen. Koturovo krivično gonjenje preuzela je Srbija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.