UVAŽENA ŽALBA

Ponovno suđenje krim inspektorima zbog uništavanja dokaza u slučaju "Dragičević"

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, piše u odgovoru Okružnog suda

Dragičević: Imao 21. godinu. FACEBOOK

A. O. / BIRN BIH

13.1.2023

Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo je presudu Osnovnog suda kojom su kriminalistički tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Okružni sud u Banjoj Luci je, kako je potvrdio BIRN-u BiH, krajem novembra prošle godine donio rješenje kojim je uvažena žalba Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka na presudu Osnovnog suda u kojom su krim tehničari banjalučke policije u januaru prošle godine oslobođeni optužbi.

- Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje - piše u odgovoru Okružnog suda.

Žalba osnovana 

U rješenju Okružnog suda Banjaluka, u koje je BIRN BiH imao uvid, navodi se da je žalba banjalučkog Tužilaštva osnovana i da prvostepeni sud nije u potpunosti cijenio priložene dokaze. Okružni sud rješenjem nalaže prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni bitne povrede postupka na koje mu je ukazano.

Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, kriminalistički tehničari Ministarstva unutrašnjih poslova RS, optuženi su da su 25. marta 2018. godine bacili u smeće donji veš Davida Dragičevića prilikom obdukcije i pakovanja njegove odjeće, i tako počinili krivično djelo sprečavanja dokazivanja.

Odbrana Marijanca i Bošnjaka tvrdila je u toku glavnog pretresa da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je veš bačen ili uništen, jer se ne zna gdje se nalazi. Advokat Aleksandar Jokić rekao je, iznoseći završnu riječ, da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da je donji veš nestao baš 25. marta, a ne nekog drugog dana. Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da je donji veš uopće bio dokaz ubistva, pogotovo jer u vrijeme obdukcije smrt Dragičevića nije bila okvalifikovana kao ubistvo, već kao zades, rekao je Jokić nakon oslobađajuće presude u januaru prošle godine.

Bez rješenja

Aleksandar Jokić je kazao za BIRN BiH da Odbrana još nije dobila rješenje Okružnog suda u Banjaluci kojim je usvojena žalba Tužilaštva i naložen ponovni postupak.

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, za BIRN BiH je rekao da ponovljenom suđenju ne pridaje nikakav značaj i da je to ništa drugo do nastavak "zamajavanja javnosti i kupovine vremena".

- Ovo je još jedan signal Tužilaštvu BiH da bez odlaganja krene sa hapšenjem i procesuiranjem policijsko-pravosudne mafije koja mi je na najmonstruozniji način ubila dijete. Vrijeme za pravnu bitku ističe - kazao je Dragičević.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva, koju je u aprilu 2021. godine preuzelo Državno tužilaštvo BiH, piše BIRN BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.