ISTOČNO SARAJEVO

Optužen serijski pljačkaš banaka iz Kaknja: Odnijeli sef sa 184.000 KM

Nevzudin Hrustić, „specijalista za ’Pavlović banku’“, tereti se za pljačku poslovnice u Han-Pijesku

Hrustić optužen za pljačku banke. Avaz

14.1.2023

Protiv serijskog pljačkaša banaka Nevzudina Hrustića (51) iz Kaknja podignuta je nova optužnica. Njemu se stavlja na teret pljačka 184.000 KM iz poslovnice „Pavlović banke“ u Han-Pijesku.

Presjekli kablove

Novac se nalazio u sefu teškom 250 kilograma, a koji je optuženi, zajedno s još nepoznatim saradnicima, iznio iz banke za 22 minute.

Optužnicu, koja Hrustića tereti za tešku krađu, podiglo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, a potvrdio Okružni sud u tom gradu.

Prema optužnici, provala se dogodila 14. maja 2015. godine u Han-Pijesku. Kako se navodi, Hrustić je, zajedno s više nepoznatih osoba, onesposobio alarm na vanjskom zidu objekta, a onda su pomoću ljestvi došli do električnih i telekomunikacijskih kablova koje su presjekli.

Potom su provalili ulazna vrata i ušli u poslovnicu „Pavlović banke“.

- Izvršili su premetačinu, a potom su demontirali metalnu kasu, težine oko 250 kilograma, u kojoj se nalazilo oko 184.000 KM. Kasu su iznijeli iz objekta i natovarili u nepoznato vozilo i odvezli - navodi se u optužnici.

Provalu u „Pavlović banku“ snimile su nadzorne kamere i na snimcima se vidi da je pljačka trajala nevjerovatne 22 minute. Kako se može vidjeti na snimcima, sef je bio fiksiran za pod pa su ga lopovi izvalili iz ležišta, a potom su ga pokušali isjeći odgovarajućim alatom.

Ostavio DNK

Kada u tome nisu uspjeli, sef su kroz balkon izbacili u obližnji potok, da bi ga potom natovarili i odvezli sa sobom.

Policija odranije ima Hrustićev DNK, koji je otkriven na mjestu pljačke „Pavlović banke“.

Inače, Hrustić je privođen i 2021. godine kao član bande koja je pljačkala benzinske pumpe na području Srednjobosanskog kantona.

Hrustoć se dovodi u vezu s jednom od kriminalnih grupa iz Srbije koja se sumnjiči za više krađa i razbojništava u Beogradu, Čačku i Novom Pazaru.

Velika pljačka u Driniću

Na osnovu istog traga Hrustićevog DNK rasvijetljena je i provala u poslovnicu „Pavlović banke“ u Driniću kod Petrova, iz koje je, u noći između 4. i 5. avgusta 2014. godine, na identičan način ukraden sef s oko 160.000 KM. Zbog te provale PU Banja Luka je u septembru 2015. godine za Hrustićem raspisala potragu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.