PIJACA CIGLANE

Potresni detalji: Muškarac danima dolazio na mjesto gdje starica prodavala priglavke

Ovaj stravičan slučaj desio se 13. januara

Mjesto gdje je žena iz Ilijaša napadnuta. Avaz

H. J. I.

20.1.2023

A. B., koji se tereti za silovanje starice iz Ilijaša, koja je prodavala priglavke u blizini sarajevske pijace Ciglane, jučer je predat Tužilaštvu KS, gdje će u roku od 24 sata biti ispitan na ove okolnosti.

Njega su u srijedu navečer uhapsili pripadnici sarajevske policije zbog sumnje da je počinio silovanje te tešku krađu na naročito drzak ili naročito opasan način. Nakon što bude saslušan, postupajući tužilac Tužilaštva KS će odlučiti o daljim mjerama protiv njega.

Ovaj stravičan slučaj desio se 13. januara. 

Na buvljaku radi 20 Roma

Iz KJKP Tržnice-Pijace d. o. o. Sarajevo ranije su se saopćenjem obratili javnosti da se silovanje desilo izvan pijace Ciglane, odnosno na “lokalitetu pored pijace, kojom već duže vrijeme niko ne upravlja”. Naveli su i to da su u više navrata pokušavali navedeni lokalitet uzeti u najam te ga učiniti “dostojnim i sigurnim za građane”, ali do toga nije došlo zbog neriješenih imovinskih odnosa.

S druge strane, grupa prodavača koji imaju štandove za prodaju na lokalitetu pored pijace Ciglane tvrdi da na ovom buvljaku radi 20 Roma kojima je Općina Centar dodijelila taj prostor na korištenje.

Oni tvrde da se silovanje nije dogodilo na tom prostoru kako to stoji u saopćenju Pijace d. o. o. Ciglane.

Različite vrste incidenata

– Romi se brinu o čistoći i održavanju tog dijela i nikada nije bilo problema, a trudit ćemo se da tako ostane i ubuduće. Silovanje se nije desilo na ovom buvljaku, niti blizu njega, već se desilo van prostora pijace, a nesretna žena je pape prodavala na lokalitetu za koji je odgovorna uprava Pijace d. o. o. Ciglane - tvrde prodavači.

Pojašnjavaju se na tom lokalitetu često dešavaju različite vrste incidenata, razna nasrtanja i krađe, ali da s pijace to nisu prijavljivali policiji.

– Pokušavaju da nas otjeraju i ovo je njihov posljednji pokušaj diskreditacije nas i naših kolega Roma s kojima godinama držimo štandove na ovom buvljaku. 

Prema nezvaničnim informacijama, silovatelj je danima dolazio na mjesto gdje je oštećena prodavala čarape.

Težak život

– U nekoliko navrata je s njom razgovarao i saznao da starica teško živi. Jedan dan je došao i rekao joj da je našao stan u kojem će ona moći živjeti. Ona je povjerovala u to, te je krenula s njim. Međutim, kada su došli do jedne napuštene kuće u naselju Ciglane, on je staricu uveo unutra i silovao te joj uzeo novac koji je taj dan zaradila - tvrdi izvor blizak istrazi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.