STAVLJANJE U PROMET

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv osam osoba zbog krivotovorenja novca

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala

Zgrada Tužilaštva BiH. Avaz

A. O.

20.1.2023

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv osam osoba.

To su Ramel Jusufi, rođenog 1989. godine, u Prizrenu, Evelina Mušanović, rođena 2000. godine u Sarajevu, Emira Šušića, nadimka Šiško, rođenog 1990. godine u Sarajevu, Harisa Garaplije, rođenog 1996. godine u Sarajevu, Nejre Jusufović, rođene 1995. godine u Boeblingen – SR Njemačka, Naide Ćehajić, nadimaka Naca i Beba, rođene 1996. godine u Sarajevu, Marine Gogalić, rođene 1977. godine u Sarajevu i Almedine Bostandžija, rođene 2000. godine u Bugojnu.

Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Ramel Jusufi, pribavio veću količinu krivotvorenog novca valute euro u apoenima od 50 eura (oko 100 KM) i organizirao skupinu kojoj su pristupili ostali optuženi, tokom 2019. godine, iz Sarajeva odlazili u druge krajeve Bosne i Hercegovine, gdje su na području, Ilijaša, Jablanice, Konjica i drugih mjesta, stavljali krivotvorene novčanice u promet, tako što su u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima kupovali robu manje vrijednosti, koju bi plaćali krivotvorenim novčanicama u apoenima od 50 eura, te dobijali ostatak u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način u više navrata su pokušali staviti ili stavili u platni promet krivotvorene novčanice valute euro, a u izvršenju kaznenih djela otkriveni su i spriječeni od strane policijskih djelatnika MUP-a KS i MUP-a HNK.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. i Krivotvorenje novca iz članka 205. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.