ISTRAŽITELJE OTKRIO SKY

Potvrđeno pisanja "Avaza": Granična policija provodi internu istragu

Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije, navode iz Granične policije BiH

Sjedište Granične policije BiH. Avaz

A. O.

30.1.2023

Granična policija BiH oglasila se saopćenjem, nakon što je portal "Avaza" objavio vijest da su istražitelji Granične policije uhvaćeni u Skyu, te da je smijenjena šefica bh. Europola.

Borba protiv kriminala 

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- Povodom medijskih navoda da Središnji istražni ured Granične policije BiH "potresa skandal zbog sky istraga", ovim putem obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te svako ko postupa protuzakonito bit će procesuiran i sankcioniran. Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužilaštva BiH, a Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu - saopćeno je iz Granične policije BiH. 

Tražila da se promijeni tim

Podsjetimo, kako je "Avaz" objavio, skandal potresa Centralni istražni ured ove policijske agencije, koji je žila kucavica.

Zbog svega je u petak smijenjena Spomenka Markulj, šefica bh. Europola i kontakt osoba sa ovom međunarodnom policijskom agencijom. Markulj je bila i šefica istražnog ureda i odlukom direktora Zorana Galića premještena je na drugu poziciju.

O svemu je upoznato i Tužilaštvo BiH.

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji, jer je između ostalog odbila postupiti i po naredbi načelnika ovog Ureda.

Naime, "Avaz" saznaje da je Markulj pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na Sky kodovima koje je dobila Granična policija BiH 11. januara ove godine.

Ona je zahtijevala da se promijeni tužiteljica i dodijeli nova, a da u timu ostanu njeni istražitelji, koji su sada teško kompromitirani.

Međutim, vjeruje se da su pojedinci na ovaj način željeli kupiti vrijeme jer su imali izlistane Sky kodove i komunikacije s određenim kriminalnim osobama.

Da stvar bude gora, upravo su dva istražitelja iz tima Markulj E. H. i S. K. (identiteti poznati "Avazu") otkriveni na Sky aplikaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.