TUŽILAŠTVO BIH

Odakle mu zlato i srebro: Optužen zlatar iz Prijedora

Nije imao dokumentaciju o porijeklu predmeta od plemenitih metala

Sud BiH potvrdio optužnicu. Avaz

B. C.

30.1.2023

Optuženi se tereti da je, kao vlasnik preduzetničke radnje „Royal-Gold“ koja se nalazi u Prijedoru i kao registrovani porezni obveznik kod Porezne uprave RS, dana 06.03.2019. godine u prostorijama navedene radnje, uskladištio robu, predmete od plemenitih metala ukupne težine od skoro 5 kilograma srebra i zlata (ukupno 4.965,16 grama i to: nakit od zlata ukupne težine 216,62 grama i nakit od srebra ukupne težine 4.748,62 grama).

Za navedenu robu optuženi nije imao dokumentaciju o porijeklu, koja je propisana odredbama Zakona o trgovini Republike Srpske, niti za istu postoji dokumentacija o plaćenom porezu na dohodak u smislu odredbi Zakona o porezu na dohodak RS.

Optuženi se tereti da je uskladištio robu od plemenitih metala od zlata i srebra na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, za koju nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe niti o plaćenom porezu, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.