KANTONALNI SUD SARAJEVO

Početak suđenja optuženim za ubistvo sarajevskih policajaca u februaru

Poslije četiri godine intenzivne i kompleksne istrage Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu koja je potvrđena u decembru prošle godine

Sa današnje konferencije. B. Cerić

30.1.2023

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održana statusna konferencija u predmetu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića, optuženih za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine.

Originalna dokumentacija

Branioci su tražili originalnu Sky dokumentaciju, ali će dobiti samo dokaze koji se odnose na ovaj predmet.

Originalna dokumentacija će biti prezentirana kasnije na suđenju.

Advokat Duško Tomić koji zastupa Aleksandra Macana podsjetio je da je optuženi u četiri navrata davao izjavu i odgovore kako bi se saznala istina. Shvatio sam da smo prevareni. 

Pregledan dopis

- Sad kada sam pregledao dopis, moj klijent ne bi ni usta otvorio. Nigdje nije bilo mog klijenta kao izvršioca, a sad smo vidjeli u optužnici da je označen kao direktni izvršila zločina i da je pucao - kazao je Tomić i podsjetio da je 2018.godine događaj bio označen kao terorizam.

Inače tužiteljica Šeila Heljić je pojasnila da su odbranama dostavljeni svi dokazi na hard disku.

Advokat Senad Kreho koji zastupa Trifković kazao je da je Tužilaštvo iz Sky dokaza izdvojilo samo ono što ono smatraju potrebnim, a odbrani je potreban uvid u originalni dokaz kako bi pronašli dokaze koji idu u prilog odbrani.

Tužiteljica Aida Topalović je pojasnila da se radi o dokazima prikupljenim putem međunarodne pravne pomoći od Apelacionog suda u Parizu i Tužilaštva SAD, vezano za aplikacije Sky i Anom, a u kojima su sadržani brojni podaci i za istrage koje vodi Tužilaštvo BiH, kao i za istrage u regionu i cijelom svijetu. Davanjem originalne dokumentacije te istrage bi se mogle dovesti u pitanje.

Podsjećamo, optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje u 4:20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila Golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.


Sa današnje konferencije u Kantonalnom sudu u Sarajevu. B. Cerić

Adis Šehović je od zadobivenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen te je nakon nekoliko sati podlegao povredama.

Početak suđenja

Poslije četiri godine intenzivne i kompleksne istrage Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu koja je potvrđena u decembru prošle godine.

Danas je dogovoreno da je početak suđenja 7. februara ove godine. Suđenje će se održavati svake sedmice počevši od ovog datuma.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo obustavilo je istragu protiv Miloša Obradova, Srećka Trifkovića i Nedeljka Lizdeka zbog nedostatka dokaza da su učestvovali u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, u oktobru 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.