"AVAZ" SAZNAJE

Državljaninu Slovačke nije određen ekstradicioni pritvor: Bivši policajac zatražio azil

Marianu Kučerki određene mjere zabrane

Kučerka osuđen u Slovačkoj. TASR

2.2.2023

Sud BIH donio je rješenje kojim Marianu Kučerki, bivšem policajacu Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala (NAKA) za kojim je Slovačka raspisala potjernicu, nije određen ekstradicioni pritvor, saznaje portal "Avaza".

Ima adresu stanovanja u Sarajevu 

Kučerki, čiji advokat je u Slovačkoj kazao da se sam predao Federalnoj upravi policije kada je saznao da je za njim raspisana potjernica, određene su mjere zabrane kretanja.

Kako portal „Avaza“ saznaje Kučerka je zatražio azil u BiH , te ima stalnu adresu stanovanja u Sarajevu.

U narednom periodu BiH će zatražiti od pravosuđa Slovačke da pošalju molbu za izručenje o čemu će na kraju odlučivati Ministarstvo pravde BiH.

Evropska potjernica za bivšim policajcem raspisana je  20. januara ove godine.

Osuđen na 11 godina zatvora 

Prvostepeni sud u Slovačkoj Kučerku proglasio krivim je za krivično delo primanja mita, a za posebno teško krivično delo primanje mita kao saučesnik osudio ga je na 11 godina zatvora. Predmet se trenutno nalazi u Vrhovnom sudu.

Kučerka se suočava s optužnicom za primanje mita od 25.000 eura od biznismena Norberta Bödöra preko bivšeg šefa finansijske policije Nacionalne kriminalističke agencije Bernarda Slobodnika. On je trebao pomoći Štefanu Žigi, rođaku bivšeg ministra Petra Žige. U drugom djelu optužen je da je primio mito od 200.000 eura od bivšeg direktora Krivičnog ureda Finansijske uprave Ľudovíta Makóa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.