OPASNI MOMCI

Rat na društvenim mrežama: Obračun s ulice prešao na TikTok

TikTok postao najvažniji vid njihove promocije

Elvis Keljmendi i Mirza Hatić. Facebook

10.2.2023

Društvenim mrežama odavno kruži fenomen da su osobe koje su u više navrata bile u sukobu sa zakonom obračune sa suparničkim grupama s ulica prenijele na platformu TikTok.

Svi oni ranije su osuđivani za napade, iznude i pucnjave, a sada se prepucavaju na TikToku. Većina ih se prilično izvještila, a imaju i nevjerovatno veliki broj pratilaca koji iščekuju njihove uratke neprimjerenog sadržaja. Zbog bržeg načina objave i podjele informacija i videa, TikTok je postao najvažniji vid njihove promocije.

Medijska pažnja

Već odavno su među najgledanijim videoklipovi Mirze Hatića, Amira Pašića Faće, Jasmina Ćatića Bombe, Benjamina Delalića i Elvisa Keljmendija, koji putem svog saradnika piše objave.

Mirza Hatić, koji je nedavno izašao iz zatvora i posvetio se društvenim mrežama, postao je poznat po duelu s Kristijanom Golubovićem, kriminalcem iz Srbije i bivšim MMA borcem, koji je bio učesnik u srbijanskom rijalitiju „Zadruga“.

U ovom „dvoboju“ pljuštale su uvrede, prijetnje i pozivi na fizički obračun, koji je ostao samo na riječima. Nažalost, taj duel privukao je i veliku medijsku pažnju kako u BiH tako i u regiji.

Bh. tiktokerima pridružio se i Amir Pašić Faćo, poznat kao opasni momak lak na oružju. On je, također, izdržao svoje kazne, a poznat je po sukobu s Muhamedom Alijem Gašijem, i po tome što se družio s Ramizom Delalićem.


Mirza Hatić i Amir Pašić. Printscreen

Pašić je u svom TikTok duelu s Jasminom Ćatićem Bombom razmijenio razne optužbe te su navodno dogovarali i susret da riješe nesuglasice. Među onima koji su se umiješali u njihov obračun je i Elvis Keljmendi, koji je svoje stavove slao preko prijatelja Šilje Pazarca.

Davali izjave

Keljmendijev prijatelj zvani Šilja Pazarac prenio je Elvisovu poruku:

- Vidi, brate, i da ti ubiješ Faću i da Faćo ubije tebe i bilo ko koga, morate znati da morate stati pred Allaha. Ubijeni i ubica, obojica idu u džehenem – eto, to ti je Elvis napisao.

Elvis Keljmendi i njegovi saradnici privođeni su nakon raspakivanja aplikacije Sky. Ova grupa se dovodi u vezu s iznudama, izazivanjima opće opasnosti, podmetanjem požara i upotrebom vatrenog oružja. Najčešće su to bile paljevine ili postavljanje eksplozivnih naprava pod suparničke automobile i objekte.

Hatić i Pašić su zbog svojih objava na TikToku morali davati i izjave u MUP-u Kantona Sarajevo zbog prijetnji i narušavanja javnog reda i mira


Kristijan Golubović. Facebook

Pokazuju dominaciju i moć

Fenomen "selidbe" na TikTok istraživali su početkom 2021. godine novinari „Deutsche Wellea“ na primjeru italijanske „Camorre“, jedne od najpoznatijih svjetskih mafija, i uz pomoć kriminalističkih stručnjaka došli su do nekoliko zaključaka. Objavama na TikToku kriminalci i mafija pokazuju svoju prisutnost, dominaciju i moć. Također, poručuju da se mafija mijenja i ide u korak s vremenom. TikTok je za mafiju postao podjednako važno oružje kao i vatreno te služi kao svojevrsna reklama za „mobilizaciju“ podmlatka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.