SUD BIH

Ispitivanje putem videolinka Jana Kalavskog: Slovački snajperista zatražio azil u BiH

Bivšem šefu operative Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala u Slovačkoj sude za primanje mita

Kalavski bio odlikovani snajperista. Facebook

7.3.2023

U Sudu BiH počelo je ročište na kojem će, putem videolinka, biti saslušan državljanin Slovačke Jan Kalavski (Kalavsky), koji je podnio zahtjev za azil u BiH.

Odmah optužen

Protiv bivšeg šefa operative Nacionalne kriminalističke agencije Slovačke (NAKA) Jana Kalavskog u Slovačkoj se vodi postupak zbog krivičnog djela primanje mita, a sud u njegovoj zemlji je u nastavku postupka organizirao njegovo saslušanje u Sudu BiH putem međunarodne pravne pomoći.

Kalavski se već godinu nalazi u bijegu i trenutno živi u Trebinju.

Prema pisanju slovačkog portala „Plus7dni“, čija je novinarka u septembru prošle godine intervjuirala Kalavskog u Trebinju, ovaj bivši specijalac poznat je kao čovjek koji je započeo „rat u policiji“. On je u inspekciju došao sa šokantnom tvrdnjom da policija manipulira istragom velikih slučajeva korupcije.

Kako bi došao do dokaza, postao je agent koji je osiguravao, naprimjer, prisluškivanje događaja u NAKA-i. Njegove kolege su ga odmah optužile za korupciju, a u avgustu 2021. godine Kalavski je pobjegao u inozemstvo.

Policijsko vodstvo u Slovačkoj sada predstavlja Kalavskog kao korumpiranog policajca koji je proslijedio informacije podzemlju za mito. Niko ne govori o tome da je ovaj snajperista nagrađen i za rezultate u najtežim akcijama. Nekadašnja premijerka Iveta Radičova lično mu je zahvalila što je neutralizirao slovačkog kanibala Mateja Čurka, a nagrađen je i za hapšenje četrdesetostrukog ubice i mafijaša.

Svjedočenje Kalavskog bitno je i za postupak koji je vođen protiv Slovaka Marjana Kučerke, koji je također bio policajac u NAKA-i. I on je zatražio azil u BiH. Kučerka je osuđen na 11 godina zatvora zbog primanja mita.

Pucanje u djecu

U spomenutom intervjuu Kalavski je ispričao da je, kao član Jedinice specijalne policije Slovačke koja je vršila pretres kuće Kučerke, dobio odobrenje da policajci mogu “pucati u Kučerkinu djecu” od 6 i 8 godina.

- Prekretnica, odnosno zašto sam počeo da svjedočim, dogodila se jedne večeri. Zvao sam Čurilu u vezi s kasnije optuženim kolegom Kučerkom, a Čurila mi je rekao: „Ne brini se, uskoro ćeš imati priliku da odeš kod njih i možeš pucati u njegovu djecu.“ To je bila prva prekretnica. Čak se i ne šali s pucanjem u djecu. Druga prekretnica dogodila se kada je general Lučanski umro, a njegove kolege su se radovale. Mislio sam da su životinje - ispričao je Kalavski.

U strahu za život

- Strašno je što moram da bježim kao uhoda, samo zato što sam rekao istinu. Predstavljao sam slovačku policiju na stranim putovanjima i završio sam kao najkorumpiraniji policajac. I da, već sam paranoičan. Stalno gledam okolo da vidim da li me neko prati. Plašim se za svoj život - kazao je Kalavski u intervjuu za slovački portal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.