UBISTVO POLICAJACA

Macan pisao Božoviću: Pucao im je u glavu da se osveti za Dražena Vulića

U nastavku suđenja svjedočila inspektorica MUP-a Kantona Sarajevo Aleksandra Mizdrak

Duško Tomić i Aleksandar Macan. Avaz

7.3.2023

Saslušanjem inspektorice MUP-a Kantona Sarajevo Aleksandre Mizdrak danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje u predmetu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića Žižana, optuženih za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.

Inspektorica Mizdrak bila je, zajedno s kolegom Emirom Mehmedagićem i pripadnicima SIPA-e, dio zajedničkog tima koji se bavio istragom o ubistvu sarajevskih policajaca.

Pronađena je metlica brisača Seat Leona

Mizdrak je detaljno objasnila kako su ona i njene kolege iz MUP-a Kantona Sarajevo doveli u vezu automobil Seat Leon, za koji su utvrdili da su ga koristili počinioci, i kriptovani telefon na kojem je bila Sky aplikacija. Na mjestu ubistva pronađena je metlica brisača Seat Leona, a postoji i svjedok koji je na Dobrinji vidio isto vozilo koje je velikom brzinom jurilo za Lukavicu, a stršio mu je jedan od brisača.

Ona je ispričala da je ubistvu prethodila krađa Golfa hrvatskih oznaka, a koji je bio na licu mjesta, odnosno u blizini izrešetanog službenog vozila u kojem su ubijeni policajci.

Raspolagalo se operativnim saznanjima da je do izvršenja ubistva došlo postupanjem automafije. U to vrijeme, kazala je inspektorica, bio je izražen problem krađe automobila u Kantonu Sarajevo.

- Od 2003 do 2018. godine u Kantonu Sarajevo otuđeno je preko 12.650 putničkih motornih vozila - kazala je inspektorica Aleksandra Mizdrak, koja je u vrijeme ubistva policajaca radila u Odjelu za krvne i seksualne delikte i ratne zločine.

Automafija dolazila ukradenim vozilom

Bilo je poznato da je automafija dolazila ukradenim vozilom, takozvanim borbenjakom, na koji su stavljali ukradene tablice, te da su bili maskirani i naoružani.

Za Seat Leon su utvrdili da je ukraden na Alipašinom Polju u ulici Semira Frašte u noći između 5 i 6. oktobra 2018.

Pojasnila je da se isto vozilo spominje u pokušaju krađe Audija 23. oktobra 2018. te u policijskoj potjeri na Grbavici 25. oktobra 2018.

Inspektorica je detaljno pojasnila kako su, radeći na trasi kojom su se kretali izvršioci u Seat Leonu, analizom metapodataka telekom operatera, utvrdili da se na baznim stanicama BH Telekoma prepliće strani broj 0088 i da se radi o kartici koja nije iz BiH. Utvrđeno je da se radilo o mobitelu BlackBerry Z 10, koji je koristio internet s baznih stanica BH Telekoma.

Na dan izvršenja ubistva policajaca, u 4.20 sati korisnik tog mobitela kretao se prema Istočnom Sarajevu, pa dalje prema Sumbulovcu. Utvrdili su da postoji podudarnost sa kretanjem Seat Leona prilikom krađe Audija i u policijskoj potjeri na Grbavici.

Također je utvrđeno da se korisnik ovog telefona 19. oktobra i 19. novembra 2018. godine kretao prema Mostaru. Saslušanjem Miroslava Čepe u Grudama utvrđeno je da su ga koristili Sava Marinković, Marko Trifković i osoba s nadimkom Mačak ili Macan. Slavko, sin Miroslava Čepe, kazao je da je Trifković koristio telefon koji se ne može pratiti i da njegovo korištenje košta nekoliko stotina eura, te da ga je Žižan zvao „moj bleki“.

Ovaj kriptovani telefon pojavljuje se i u vrijeme ubistva Miloša Ostojića 1. januara 2019. godine, a u kuću ožalošćene porodice dolazio je Sava Marinković.

Inspektorica Aleksandra je također rekla da metapodaci ukazuju da je Sava Marinković noć prije ubistva policajaca ostvario komunikaciju oko 22 sata na području Šepka. Indikativno je da se njegov korisnički broj koristio potom iza ponoći u Sumbulovcu. Kasnije je 1. decembra 2018. godine na Palama promijenio aparat i SIM karticu, ali je ostavio isti broj.

Nakon saradnje s Europolom, MUP Kantona Sarajevo 2021. godine dobiva 130 sadržaja korisnika Sky kodova sa svim razgovorima, iz čega je izdvojeno 15 kodova za 12 osoba.

 Izbjegao dati bilo kakav konkretan odgovor

Aleksandra Mizdrak bila je prisutna prilikom saslušanja Save Marinkovića u Njemačkoj. Kazala je da je izbjegao dati bilo kakav konkretan odgovor, čime im se dodatno pojačala sumnja da je umiješan u ubistvo.

Tužiteljica Šeila Heljić inspektorici je predočila niz službenih zabilješki, a koje se tiču analize komunikacija na Sky aplikaciji. Često je navodila imena Miloša Božovića iz Crne Gore, Jove Kalajdžića, Aleksandra Macana, Aleksandra Nikolića te Mladena Samardžića.

Aleksandar Macan, u razgovoru s Nikolićem, izražavao je bojazan zbog pronalaska DNK, automobila i oružja. Nakon hapšenja Marka Trifkovića izražavao je bojazan da on ne progovori.

Bivši policajac MUP-a RS Mladen Milovanović je Milošu Božoviću dojavljivao sve što je imalo veze s istragom o ubistvu policajaca. Macan se u komunikaciji sa Samradžićem pita šta je Sava Marinković ispričao u Njemačkoj te konstatuje: „Ti znaš, a ko će znati ko još zna.“

Miloš Božović je Mladenu Mijuškoviću iz Crne Gore proslijedio komunikaciju s Aleksandrom Macanom, u kojoj je Macan objašnjavao kako je Sava morao da vidi kako im policajci prilaze, te da im je pucao u glavu, a da je to uradio kako bio se osvetio za Dražena Vulića, osobu koja je preminula, a dovodila se u vezu s automafijom.

Božović je tada prokomentirao da su se drugačije mogli osvetiti i „ubiti patrolu u tunelu na Lapišnici“.

Tri godine su pratili šta se dešava u policijskoj istrazi. Zabilježena je Božovićeva konstatacija: „Savina kripta bila je na licu mjesta.“

Macan u bjekstvu zbog ubistva policajaca

Zabilježena je komunikacija Božovića, koji je koristio kodno ime Hanibal, i Mladena Mijuškovića Popa iz Crne Gore. Mijušković je pitao Božovića može li mu nabaviti vozilo za izvršenje krivičnog djela, na šta mu je Božović rekao da je imao ekipu, ali da je Macan sada u bjekstvu zbog ubistva policajaca i da je kod Macana ostao alat. Kazao je da će poslati suprugu kod komšije po alat.

Inspektorica Mizdrak kazala je da je Macan, koji je bio u bijegu u Španiji, tražio od supruge Marijane Savčić-Macan da se putem njene kripte čuje s komšijama i s Trifkovićem, kojeg je nazivao Brus Li i Žiško.

- Macan je imao povjerenja u suprugu, ali je činjenica da ona nije ništa znala. Govorio je da se to Savi „tovari“ te da on s tim nema veze - kazala je inspektorica Aleksandra Mizdrak.

Ona je, također, kazala da su Miloš Božović i Mile Rosić indicirani kao osobe koje su pomogle Macanu da ode iz BiH. Božović se u komunikaciji žalio da „će on sada zbog svega platiti“. Mladen Samardžić je u komunikaciji kazao za Savu: „Otresla budala one policajce u Sarajevu.“

Naredni pretres zakazan je za 13. mart, kada će se nastaviti saslušanje inspektorice Mizdrak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.