AFERA RESPIRATORI

Advokatica Fadila Novalića: Premijer je govorio o toj grupi o kojoj on ima saznanja

Premijer nije govorio džaba, nego je govorio u na bazi dokaza koji su nađen, kazala je advokatica Nina Karačić- Brković

Novalić se nije obratio novinarima. Avaz

8.3.2023

Nakon pretresa u Sudu BiH, novinarima se obratila advokatica Nina Karačić - Brković koja zastupa Fadila Novalića koji je danas iznio svoju završnu riječ u kojem je istakao da je riječ o politički montoranom procesu, te naveo da je pronašao dokument NIP-a. 

Rekao je ono što smo mi vidjeli u dokazima

- Premijer je rekao ono što smo mi vidjeli u dokazima, vi ćete se sjetiti da smo čitavo vrijeme tražili dokaze o sadržaju mobilnih telefona i kompjutera koji su oduzeti. Mi smo na žalost taj dokaz dobili kasno, pred kraj glavnog pretresa. Međutim u tom dokazu je ustvari i pronađen dokument o kojem je premijer danas govorio. Dakle nije govorio džaba, nego je govorio u na bazi dokaza koji su nađeni, kazala je Karačić-Brković.

Slijedilo je pitanje novinara zašto nisu u replici dokaza to uložili, s obzirom da su dvije godine imali pristup dokazima Tužilaštva. 

-Moram da vas korigujem, nismo dvije dvije godine imali dokaze, odnosno rezultate pretresanja mobilnih telefona i kompjutera, mi smo ih tražili, ali ih nismo imali. A što se tiče toga što nismo prikazali ove dokumente u replici, znate ZKP je veoma strog kada je u pitanju replika i odnosi se na dokaze koje iznosi tužilaštvo", objasnila je.

Novalić je  u Sudu spominjao i grupu "Gacko je čudo".

- Gospodin Novalić je danas imao svoje izlaganje i nazvao tu neku grupu o kojima on ima saznanja. Za sve postupke koje će odbrana možda poduzeti to ćemo vidjeti, prvo moramo čekati pravosnažnu presudu, nećemo ništa da prejudiciramo- kazala je advokatica i dodala:

- Smatram da smo iznijeli detaljne dokaze i argumente i kako je advokatica Marsela Bajramović rekla očekujemo oslobađajuću presudu i to su naša ičekivanja, a konačnu odluku o tome donijet će Sud- kazala je Karačić- Brković.

Poslao me Asim da nešto nabavljamo

Novinari su  naveli da je očekivano da svako na svoj način iznosi odbrani i da smatra da je u pitanju montirani proces, te je postavljeno pitanje  je li ispravno da vam je neko poslao SMS poruku.

- Ja uopšte ne vidim problem zašto bi neko nekome poslao SMS poruku i ne vidim problem jer koje je to krivično djelo slanje SMS poruke-  istakla je Karačić- Brković.

Novinari su pitali i šta advokatica misli o poruci "poslao me Asim da nešto nabavljamo".

- Ako ste slušali, premijer nije postupao po bilo kakvoj poruci i ta poruka u suštini nema nikakav krivično-pravni značaj- navela je Karačić - Brković. 

Navela je da je na suđenju govorila o pismu Narodne Republike Kine upućenoj Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koja je obavijest o tome da navodno ne postoji ništa sporno u vezi s respiratorima, dostavilaTužilaštvu BiH.

- Ja sam upravo o tome govorila, o tom pismu. Zato sam u završnim riječima rekla da će Tužilaštvo odustati od tih navoda o pranju novca, ali nisu odustali i upravo je to bila naša argumentacija- kazala je na kraju Karačić- Brković, a Novalić se nije obratio medijima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.