MOSTAR

Bomba uništena, učenici se vraćaju na nastavu, a motiv se istražuje

Radi se o ručnoj bombi M-93 ratne proizvodnje

Meliha Smajkic

9.3.2023

Nakon što je na licu mjesta u dvorištu Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru uništena ručna bomba koja je jutros pronađena nastavni proces u ovoj ustanovi je će otpočeti s drugom smjenom.

Potvrdila nam je to direktorica Škole, Stana Rotim, koja nam je kazala da za odvijanje nastavnog procesa više nema smetnji, a odluka o tome je donesena u dogovoru s nadležnim instancama.

Cijelu situaciju su nastavno osoblje i učenici, kako nam je, ispričala, doživjeli vrlo stresno.

- Do sada nismo imali nikakvih problema, nemamo problematičnih učenika.Vjerujte da od 465 učenika koji pohađaju našu školu raspravljamo, eventualno, o njih dvoje na sjednicama. Stoga, zaista, ne znam šta je motiv ovog događaja, a vjerujem da će nadležne institucije obaviti svoj posao- kazala nam je Rotim.

Domar detaljno pregleda

Miroslav Marić, domar ove škole koji je uočio bombu u dvorištu, na sportskom terenu kazao nam je da svako jutro nakon što otvori kapije detaljno pregleda cijeli prostor oko objekta.

-Kada sam ušao u dvorište odmah sam primijetio da nešto tu ima, a kada sam se primaknuo, budući da sam prošao ovaj nesretni rat, vidio sam da se radi o bombi. Bomba nije bila u komadu, tijelo bombe, takozvana kašika je bila odvojena od kućišta i zaključio sam da je bačena. Sve sam odmah uslikao, nazvao policiju, potom ravnateljicu nakon čega je došla policija i blokirala prilaz školi- ispričao nam je on.

Uništavanje na licu mjesta

Ivica Novak, šef specijalističke grupe za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave policije (FUCZ), koja je uništila ovu napravu u 10.25 sati rekao nam je da se radi o ručnoj bombi M-93 ratne proizvodnje, koja je, zapravo, kopija M-75, odnosno, „kašikare“.

- Po dojavi MUP-a HNK, a u koordinaciji sa dežurnom kantonalnom tužiteljicom, dobili smo naredbu da uništimo ovu bomba koja je bačena.

Sredstvo je bilo takvo da nam nalaže standardne operativne procedure, odnosno, uništavanje na licu mjesta. To smo uradili specijalnim alatom, metodom deflagracije-kazao nam je Novak.

Iz policije nam je rečeno da nastavljaju istražne radnje u vezi ovog događaja s ciljem utvrđivanja motiva i svih drugih okolnosti.

Ivica Novak. M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.