SUROVO LIKVIDIRAN

Ovo je rekonstrukcija ubistva Ranka Eskobara iz Nikšića

Sumnja se da su Ranka danima pratili i čekali povoljan trenutak za likvidaciju

Ranko Eskobar. MUP Srbije

Telegraf.rs

10.3.2023

Ranko Radošević (54) zvani Eskobar iz Nikšića ubijen je jučer u 11.10 sati na pumpi u Rušnju (Beograd) dok je sam pio kafu, a policija intezivno trag za dvojicom muškaraca koji se sumnjiče za likvidaciju, piše Telegraf.rs.

Jedan od osumnjičenih je u Eskobara je ispalio sedam hitaca, pet u tijelo i dva u glavu. Nesretni čovjek je na mjestu ostao mrtav.

Kamere koje su na pumpi bile zabilježile su trenutak kada dvojica osumnjičenih dolaze kako bi ubili Ranka. Momak za kojeg se sumnja da je ubica niže je građe i sitniji u ruci drži papirnu kesu u kojoj se nalazi pištolj, a drugi koji je bio logistika je krupniji. Na glavama nose kapuljače, a preko usta hiruške maske. Ka kafiću se kreću laganim hodom. Ulaze, jedan pa drugi.

Za svega nekoliko minuta iz njega izlaze trčeći i tada jednom od osumnjičenih pada maska sa lica. Onaj sitnije građe brže bježi sa mjesta, dok drug nešto teže. Ulaze u Golf 4 i bježe ka Rakovici.

Zapaljen automobil

Policija već u 11.20 nalazi zapaljen automobil. Tada i raspisuju akciju "Vihor".

Sumnja se da su Ranka danima pratili i čekali povoljan trenutak za likvidaciju.

Policija je oduzela snimak sa kamera, naredila vještaćenje vozila za koje je utvrđeno da je ukradeno, Eskobarov mobilni telefon i DNK-a tragove koji su nađeni na pumpi.

Prema nezvaničnim informacijama, vjeruje se da se osumnjičeni za likvidaciju kriju u štek stanu.

Radošević je u policijskom dokumentu SOCTA - Procjena opasnosti od organizovanog kriminala upisan kao član kriminalne organizacije Nikšićanina Radomira - Bobana Baćovića.

Također, automobil, koji se vodio na Nikšićanina, početkom 2021. godine pronađen je u voznom parku nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su optuženi za nekoliko monstruoznih ubistava.

Advokat

Radoševićevo ime se u medijima pominje od 2006. godine kada je sa tadašnjim vođom "bežanijskog klana" Goranom Mijatovićem hapšen zbog iznude nad advokatom Branimirom Guglom u Beogradu. Mijatović je nakon tog ubijen.

Nakon toga mediji su o Radoševiću pisali u januaru 2014. kada je beogradska policija u akciji „Grom” pretresla i njegovu kuću u Barajevu. Tada je kod Radoševića zatečen Baćovićev rođak Rajko Baćović Džeger.

Radoševićevo ime se pominjalo na suđenju pljevaljskom narko-bosu Darku Šariću. U sudskom procesu, tokom suočavanja sa svjedokom saradnikom Nebojšom Joksovićem, optuženi Šarić je izjavio da “Joksović laže kako bi zaštitio Ranka Eskobara iz Nikšića”.

Također, njegovo ime pojavilo se u piramidi zloglasnog škaljarskog klana, i to kao dio nikšićke grupe sa kojom je klan sarađivao.

"Silovat ćemo ti sina"

Kako su tada pisale Novosti, Radošević je bio dio grupe koja je prijetila beogradskom advokatu Branimiru Guglu.

- Ubit ćemo te ako ne vratiš novac!' 'Silovat ćemo ti sina!' 'Skinut ćemo te nagog i takav ćeš šetati po Terazijama! - prenijeli su tada oni navode policijske krivične prijave, koja se odnosila na grupu Gorana Mijatovića (35), zvanog Mita, vlasnika FK "Bežanija". Pored direktora fudbalskog kluba, zbog iznude, Prvom opštinskom sudu u Beogradu tada su privedeni su i njegovi saučesnici - Aleksandar Jevtić (30), zvani Saša, sa Voždovca, i upravo Ranko Radošević (36), pod nadimkom Ranko Crnogorac, rođen u Nikšiću sa prebivalištem u Barajevu.

Hapšenje tročlane grupe, beogradska policija izvela je pod šifrovanim nazivom "Stadion". Akcija je počela poslije prijave advokata da Mijatović, njemu i članovima porodice, prijeti smrću. Kako se navodilo u Prvom opštinskom tužilaštvu, Gugl je u avgustu 2005. godine od Mijatovića pozajmio 6.000 eura. Po dogovoru, za dvadesetak dana advokat je morao da vrati novac sa kamatom, ukupno - 7.500 eura.

- U predviđenom roku vratio sam 4.500 eura - ispričao je Gugl policiji. - Ali, onda sam i sam uhapšen. U pritvoru sam bio pet mjeseci i nisam mogao da vratim ostatak duga.

Prevare teške stotine hiljade eura

Po izlasku iz Centralnog zatvora gdje je bio zbog prevara "teških" više stotina hiljada eura, sa Guglom su kontaktirali Mijatović i njegovi saučesnici i rekli mu da je dug narastao na 11.000 eura. Beogradski advokat je odmah prijavio prijetnje policiji. Već 6. marta, na razgovoru u policijskoj stanici bio je Mijatović. Prema navodima prijave iz SUP, vlasnik FK Bežanija je upozoren da ne preti Gugl i da spor oko novca riješe sudskim putem.

- Cinkarošu! - odmah se Mijatović javio Guglu.

Poslije razgovora u policiji uslijedio je novi rok. Advokat je do kraja marta morao da vrati 2.000 američkih dolara, a 15. aprila ostatak od - 11.000 evra!

Za svaki slučaj, Mijatović i Radošević su presreli Gugla nedaleko od njegove advokatske kancelarije u Jevrejskoj ulici. Tada ga je, nekoliko puta, ošamario Mijatović.

U "Stadionu" je prvi uhapšen Jevtić, kojem su lisice stavljene na ruke kada je u Guglovoj kancelariji preuzeo crvenu kovertu sa 2.000 dolara (sve novčanice obilježene).

Mijatović i Radošević uhapšeni su na stadionu OFK Beograda na Karaburmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.