ISTRAGA

Šta se dešava u KPZ-u Zenica i ko je žrtveno janje: Redžo Kahrić znao za krađu 800.000 KM?

Kako su se krčmila sredstva iz uzajamne kase

Radnici ostali bez novca koji su sakupljali za penziju. Avaz

10.3.2023

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) otvorilo je istragu protiv Nerme Smajlagić, osumnjičene za pronevjeru novca iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Zenica, potvrđeno je za portal "Avaza" iz Tužilaštva ZDK.

Postupajući tužilac naredio je provođenje finansijske istrage u vezi s pronevjerom novca iz KPZ-a i trenutno se prikupljaju dokazi.

Blagajnica i sindikalna povjerenica KPZ-a navodno se sumnjiči za pronevjeru nevjerovatnih 800.000 KM.

Pismena izjava

Direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić odmah se ogradio od svega i izjavio za medije da su pronevjeru otkrili kada blagajnica, 27. januara ove godine, nije podnijela izvještaj o stanju u kasi. Također je izjavio da mu je priznala da je zloupotrijebila sindikalnu kasu jer je imala porodičnih problema.

On je naveo da je to novac od uplata članova Sindikata koji su na taj

način štedjeli za penzije. Rekao je da je blagajnica dala pismenu izjavu da će do prvog marta nastojati izmiriti iznos koji nedostaje tako što će prodati dvije kuće u Banjoj Luci.

Indikativno je da je novac držan u blagajni u KPZ-u, što je protivno zakonu koji kontrolira finansijsko poslovanje kaznenopopravnih zavoda i kojim se izričito naglašava da sva sredstva moraju biti na računima u bankama, jer su zavodi budžetski korisnici. Zakonski minimum u kasi iznosi 600 KM.

Kako je moguće da direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić do 27. januara ove godine nije znao da nema para u kasi te se postavlja pitanje koga je, ustvari, štitio.

Kako smo nezvanično saznali, u KPZ-u Zenica vlada opći haos te bi nakon provedene finansijske istrage mnoge mogla zaboljeti glava. Uzajamnu kasu su pojedini pretvorili u mikrokreditnu organizaciju, pa su uzimali velike sume novca, koji su potom vraćali u ratama.

Kupovina vozila

Jedan od uposlenika ostao je bez 60.000 maraka, koje je u kasi uzajamne pomoći godinama sakupljao za penziju. Još 45 radnika iz ovog zatvora uskoro ide u penziju.

Nezvanično saznajemo da su radnici koji su ostali bez novca angažirali tim advokata radi podnošenja tužbe protiv Federacije BiH, Ministarstva pravde FBiH i Uprave KPZ-a Zenica.

Jedna uposlenica je među prvima otkrila da nema novca u uzajamnoj kasi kada je tražila da joj se isplati 5.000 KM za kupovinu skupog lijeka majci, koja je onkološki bolesnik.

Tada je saznala o bezočnom krčmljenju novca iz uzajamne kase. Navedene su joj osobe koje su iz kase uzimale i po 100.000 KM za kupovinu vozila.

Ova uposlenica je otišla u Tužilaštvo i dala izjavu o onome što zna.


Kahrić: Odmah se ogradio. Avaz

Poznato je da je podnesena krivična prijava protiv ministra pravde FBiH Mate Jozića i premijera Fadila Novalića, te protiv 12 ministara, nakon što je Redžo Kahrić, koji je stekao uvjete za penziju, ponovo izabran za direktora KPZ-a. Sumnja se da je time pričinjena šteta budžetu Federacije za iznos plaća koje su mu isplaćene. Kahrić, kako saznajemo, nema rješenje, već samo odluku Vlade FBiH o imenovanju.

Interna inspekcija

Poznato je da Ministarstvo pravde FBiH provodi u svim kaznenopopravnim zavodima internu inspekciju o finansijskom poslovanju. Postavlja se pitanje kako im je moglo promaći dvostruko poslovanje koje je vođeno u KPZ-u Zenica.

Sredstva mimo Sindikata

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, ranije je za "Avaz" potvrdio da oni nemaju ništa s izdvajanjem enormnih sredstava u KPZ-u Zenica, a koje je navodno pronevjerila sindikalna povjerenica. Kurtović je pojasnio da sve podružnice, pa i ova u Zenici, imaju račune u banci. Naveo je da je riječ o nekom odboru koji je napravljen 1997. godine, a koji nije Sindikat napravio, te da oni odvajaju neka sredstva mimo Sindikata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.