TUŽILAŠTVO BIH

Nastavak akcije "Market": Uhapšen krijumčar kokaina iz Slovenije

Slovencu u Audiju pronašli pištolj i veću količinu novca

U akciji ranije uhapšeno više osoba. Tužilaštvo BiH

B. C.

15.3.2023

Postupajući u predmetu Tužiteljstva BiH u koordiniranom djelovanju policijski djelatnici MUP-a KS i MUP-a RS, na području Sarajeva lišili su osobu osumnjičenu za organizirani kriminal i neovlašten promet opojnih droga, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bit će predat postupajućem tužitelju

Radi se o osumnjičenom sa područja Republike Slovenije, koji se dovodi u vezu sa krijumčarenjem na područje Bosne i Hercegovine opojne droge “kokain” u količini od oko 1 kilograma, koja je u akciji kodnog naziva “Market” zaplijenjena na području Banje Luke, a čija vrijednost na ilegalnom narko tržištu dostiže iznos 37-40 hiljada eura.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo ranije je saopćeno  da su pripadnici odjela za droge uhapsili M. K. (37), rođen u Velenju, državljanin Republike Slovenije. Tom prilikom kod njega su pronađena i oduzeta tri paketića sa materijom koja asocira na opojnu drogu kokain. 

Slovencu oduzeto vozilo

Na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici su u saradnji sa policijskim službenicima PU Istočno Sarajevo, uz saglasnost dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, na području općine Novo Sarajevo izvršili pretres putničkog vozila  Audi A6, vlasništvo M.K. 

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto sljedeće: pištolj “CZ” kalibra 7,65 milimetara, sa okvirom i pripadajućom municijom, za koji ne posjeduje odobrenje nadležnog organa, veća suma novca u različitim apoenima i dva mobilna telefona. Također, od osumnjičnog je privremeno oduzeto i predmetno vozilo. Slovenac je predat policijskim službenicima PU Istočno Sarajevo. 

Tokom akcije "Market" u februaru su uhapšeni Boris Grujić, Igor Zarić, Damjan Tepić i Aleksandar Lapčević iz Banje Luke, Slaven Radinković iz Laktaša i Jovan Šuman iz Prnjavora. Sud BiH je pritvor odredio svima izuzev Borisu Grujiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.