SKY MAFIJA

Ko je "škaljarac" Miloš Božović: Ključni akter ubistva policajaca u zatvoru u Podgorici

Božović znao sve o likvidaciji sarajevskih policajaca i putem Skya komunicirao s optuženim Aleksandrom Macanom

Hapšenje Miloša Božovića u Banjoj Luci. MUP RS

15.3.2023

Na suđenju Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, pripadnici MUP-a KS i SIPA-e koji su bili dio zajedničkog tima koji je vodio istragu u ovom predmetu često su spominjali ime „škaljarca“ Miloša Božovića, te Aleksandra Nikolića iz Istočnog Sarajeva.

Pištolj i panciri

Raspakivanjem Sky aplikacije među osobama koje su identificirane i koje su imale saznanja o ubistvu policajaca upravo su spominjani Božović i Nikolić, za koje je inspektor SIPA-e Melis Fišo napomenuo da je riječ o osobama koje su bile visokopozicionirane u kriminalnim krugovima.

„Škaljarac“ Miloš Božović, ključni akter u ubistvu sarajevskih policajaca, trenutno je u zatvoru u Podgorici, a pravosudni organi u BiH su ga imali u rukama 2018. godine, kada je u julu uhapšen u Banjoj Luci.

Tada je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice Interpola zbog podstrekavanja na ubistvo u Crnoj Gori. Zajedno s ovim Nikšićaninom, tada je priveden glavni inspektor Uprave kriminalističke policije Republike Srpske Mladen Milovanović. Utvrdilo se kasnije da je upravo Milovanović prenosio Božoviću podatke iz istrage o ubistvu sarajevskih policajaca.

Milovanović: Božovića informirao o istrazi. Facebook

Božović se u Banjoj Luci koristio lažnom ličnom kartom na ime Zlatko M. (1981.) iz Ljubljane, koja je pronađena u pretresu nakon njegovog hapšenja. Kod njega su pronađeni pištolj „Glock“, tri pancira i GPS za praćenje. Najčešće je putovao na relaciji Banja Luka – Sarajevo.

Tužilaštvo BiH je tada izdalo saopćenje da je Miloš Božović saslušan u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka saradnika u predmetu “Darko Elez i drugi”.

Božović je u oktobru 2021. godine izručen iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru, a nije poznato je li ispitivan o ubistvu sarajevskih policajaca, o čemu je mnogo znao, kako se moglo vidjeti iz Sky komunikacija.

- Kada je oduzet server na kojem su bili podaci iz Skya, tražili smo podatke o osobama koje su nam bile zanimljive. U julu 2021. smo dobili 130 korisnika Sky komunikacije, 15 kodova za 12 osoba - naglasila je inspektorica MUP-a KS Aleksandra Mizdrak, koja je svjedočila u predmetu protiv Marinkovića i ostalih.

Drugačija osveta

Kao zanimljive komunikacije, Mizdrak je izdvojila one koje su vodili optuženi s drugim osobama, među kojima su bili Miloš Božović, Marko Samardžić, Aleksandar Nikolić i Miro Mrkonjić.

Božović, u konverzaciji s Mladenom Mijuškovićem iz Crne Gore, sumnja da je Marinković "ubio drotove iz zabave". Macan je u jednoj Sky komunikaciji Božoviću kazao da je Savina kripta bila na licu mjesta.

U zabilješci komunikacije između Macana i Božovića Macan objašnjava da je Sava morao vidjeti prilazak policije te da je to uradio zbog Dražena Vulića, koji je bio povezan s automafijom. Božović dodaje "kako su mogli uraditi ubistvo policajaca, a da to ne ugrozi automafiju" i nastavlja da se moglo osvetiti na drugačiji način: „Ubiti interventnu policiju na Lapišnici.“

Miloš Božović i Aleksandar Nikolić se spominju u izvještaju Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo 2022. godine, a u vezi s realiziranim akcijama, i to na osnovu saznanja prikupljenih analizom Sky Ecc materijala dobivenog posredstvom Europola.

Ekipa u bijegu

U službenoj zabilješci od drugog marta 2022. godine, koja je sačinjena na osnovu Sky komunikacije Mladena Mijuškovića i Miloša Božovića, Mijušković traži da mu Božović pribavi ukradeno vozilo koje će koristiti za izvršenje drugog krivičnog djela. Božović mu je odgovorio da je "imao ekipu za to, ali da su trenutno u bjekstvu zbog ubistva policajaca".

Naručio ubistvo

Miloš Božović se u Crnoj Gori tereti za podstrekavanje i pomaganje u ubistvu Ranka Vuletića. Božoviću i Andriji Markoviću (36) sudi se zbog optužbi da su podstrekivali Vuka Lalatovića da ubije Vuletića. Okrivljeni Marković i Božović su Lalatoviću obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića, koji je bio poznat po bombaškom napadu, kao i po pljačkama banaka i zlatara. Vuletić je ubijen u avgustu 2019. godine u centru Nikšića, a ubica Vuk Lalatović se predao policiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.