ODRŽANO ROČIŠTE

"Avaz" otkriva: Šta je uhapšena Azra Šabanović izjavila u Sudu BiH

Interpol Beograd je potražuje zbog pomaganja i podsticanja u teškom ubistvu

Azra Šabanović. Facebook

16.3.2023

Pred sutkinjom Suda BiH Senom Uzunović danas je održano ročište u ekstradicionom postupku koji je pokrenut nakon hapšenja Azre Šabanović, za kojom je Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog pomaganja i podsticanja u teškom ubistvu. Za ovo krivično djelo, navela je sutkinja Uzunović, u Srbiji se može izreći kazna u trajanju od 40 godina.

Studentica Azra Šabanović iz Brčkog uhapšena je u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu. Pravosuđe Srbije je potražuje zbog pomaganja u ubistvu Ranka Radoševića (54) zvanog Ranko Eskobar, 9. marta ove godine u beogradskom naselju Rušanj.

Potvrdila da je bila u Beogradu

Na početku pretresa Uzunović je upitala Šabanović je li krajem februara do marta bila u Srbiji, djevojka je odgovorila:

- Jesam, do 7. marta sam bila u Beogradu - kazala je Šabanović, te potvrdila da je saznala da je za njom raspisana potjernica tek kad je policija u Sarajevu došla po nju na Bjelave.

Advokat Damir Kočo, koji zastupa Šabanović, rekao je da odbrana traži da predmet ide u redovnu proceduru. S obzirom na ovo izjašnjenje, od pravosudnih organa Srbije bit će zatraženo da podnesu zahtjev za ekstradiciju sa svom potrebnom dokumentacijom.

Kako je po potjernici zatraženo da se Šabanović izrekne zadržavanje, to će sutkinja naknadno odlučiti hoće li  studentica zadržavanje od 18 dana provesti u zatvoru ili u kućnom pritvoru pod mjerama zabrane.

Mogla bi biti izručena Srbiji

- Ona je izvanredni student, upisala je magistarski, ima dvije adrese, u Brčkom i u Studentskom domu na Bjelavama, gdje je i nađena. I sama je rekla da je boravila u Beogradu, ali vidjet ćemo pod kojim okolnostima. Do dostavljanja zahtjeva za izručenje predlažemo da se pusti i odredi joj se ili kućni pritvor ili mjere zabrane. Azra je dijete nepovezano bilo s čim i nema namjeru bježati. Ona se nije krila - kazao je advokat Kočo.

Po ugovoru o međunarodnom izručenju vlastitih državljana, Šabanović bi mogla biti izručena Srbiji.

Advokat Damir Kočo je nakon ročišta izjavio da je pisanje medija u Srbiji o Azri Šabanović tendenciozno.

Advokat Damir Kočo. B. Cerić

- Smatramo da žuta štampa u Srbiji, ne potkrepljujući činjenicama, kod javnosti već stvara krivu sliku, tako da je potraživana državljanka BiH već presuđena. Iz svih tekstova žute štampe u Srbiji javnost može donijeti krive zaključke, a podsjećamo da presumpcija nevinosti važi svuda i objave medija bi trebale biti objektivne - kazao je Kočo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.