KPZ SARAJEVO

Video / Uskoro se otvara zatvor na Igmanu: Svaka etaža imat će zasebno šetalište

Danas su gradilište posjetili predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić

21.3.2023

U zvaničnoj posjeti gradilištu KPZ Sarajevo na Igmanu, gdje su u toku finalni radovi završne faze izgradnje najveće pritvorske jedinice u BiH i okruženju, danas su bili predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić.

Oni su tom prilikom obišli centralni pritvorski objekt, kao i objekat koji čini sastavni dio kompleksa pod oznakom "B". 

Savremeni sistem pritvorske infrastrukture

S obzirom na to da je kompleks finansirala Delegacija EU, ovom prilikom je uprava KPZ-a prezentirala do u detalje vrlo savremeni sistem pritvorske infrastrukture koji će u potpunosti anulirati sve dosadašnje nedostatke pritvorskih jedinica, ne samo na teritoriji Fedreacije, nego i cijele BiH.

Konkretno, svaka etaža ovog objekta ima zasebno šetalište i prateću infrastrukturu, tako da se potpuno isključuje bilo kakav kontakt pritvorenih osoba koje su osumnjičene za isto krivično djelo po osnovu koga im je određen pritvor. 

U potpunosti će se riješiti nedostajući kapaciteti

Na ovaj način će se u potpunosti riješiti nedostajući kapaciteti za pritvor Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo ali i Suda BiH, gdje je poseban segment fokusiran na pritvor za ženske osobe.

Nakon obilaska kompleksa Debevec i Kajganić izrazili su svoje impresije na infrastrukturu objekta i pohvalili KPZ Sarajevo i direktora Faruka Zubčevića, te minstra pravde FBiH Matu Jozića za provedene aktivnosti uvažavajući činenicu da su iste urađene za period nešto veći od dvije godine, te da su za izgradnju korištena sredstva EU IPA fondova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.