TUŽILAŠTVO KS

Otvorena istraga o smrti 25- godišnjakinje: Zašto se ubila djevojka u Sarajevu

Obdukcijom utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem, ali nema odgovora na to odakle djevojci povreda na ruci

Obdukcijom utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem, ali nema odgovora na to odakle djevojci povreda na ruci. Facebook - GSS

27.3.2023

Slučaj mlade Sarajke Senade Brkić, koja je u 25. godini oduzela sebi život skočivši u nabujalu Miljacku u januaru ove godine, šokirao je tada javnost, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je predistražne radnje kako bi se utvrdilo ima li u ovom slučaju elemenata krivičnog djela.

Kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu KS, spis je još otvoren i poduzimaju se određene aktivnosti.

Došla taksijem

- U ovom predmetu još nije donesena konačna tužilačka odluka - kazala je kratko za „Avaz“ Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Samoubistvo se dogodilo 19. januara, iza ponoći. Djevojka se taksijem dovezla do Skenderije, gdje se, najvjerovatnije, odmah bacila u Miljacku. Taksista, koji je to vodio, odmah je pozvao policiju. U svom taksi vozilu na sjedištu je pronašao 10 KM, koje mu je djevojka ostavila za vožnju.

Iz policije je tada potvrđeno da je u 1.58 sati poslije ponoći stigao poziv da je jedna osoba pala u Miljacku na Skenderiji.

Nezvanično saznajemo da je obdukcijom potvrđeno da je neposredan uzrok smrti utapanje.


Nastradala Senada Brkić. Facebook

Šta je nagnalo mladu djevojku da digne ruku na sebe, još nije do kraja utvrđeno, jer su se pojavile određene sumnje koje bi istražitelji trebali ispitati.

Povreda ruke

Indikativno je, a što obdukcijom, navodno, nije utvrđeno, da je djevojka imala povredu na ruci, za koju se još ne zna kako je nastala.

Osim toga, istražitelji moraju ispitati šta je značila poruka koju je djevojka poslala prijateljici, a u kojoj najavljuje svoju smrt, ali pod drugim okolnostima. O ovoj poruci obaviješten je MUP Kantona Sarajevo.

Istražuje se da li je postojao muškarac u životu mlade djevojke koji ju je eventualno zlostavljao.

Dramatična potraga

U dramatičnoj potrazi za djevojkom učestvovali su pripadnici dežurnih timova GSS-a Novi Grad Sarajevo, GSS-a Kantona Sarajevo, policija i vatrogasci. Tog 19. januara u 3.58 sati u nabujaloj Miljacki, nedaleko od Centra za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, uočeno je tijelo na površini rijeke, a u 4.26 sati je izvučeno na obalu, nakon čega je konstatirana smrt ženske osobe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.