SARAJEVO

KCUS reagirao na izjave Sauda Terzića i tvrde: Azuru nije uskraćeno liječenje

Navode da su poduzeli mjere kako bi pacijentu omogućili nastavak fizikalnog tretmana uz primjenu robotike

KCUS: O svemu obaviještena porodica. Avaz

B. C.

28.3.2023

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uputio je demanti na navode iz teksta koji je na portalu „Dnevnog avaza“ objavljen 27. marta pod naslovom „Saud Terzić za Avaz: KCUS Azuru uskraćuje pravo na liječenje“.

- Pacijent A. T. iz Cazina je liječen u KCUS i njemu nikada nije bilo uskraćeno liječenje u našoj zdravstvenoj ustanovi. Pacijentu je pružen najbolji tretman tercijarnog zdravstvenog nivoa - naveli su.

 Izdato otpusno pismo

Pacijent A. T., kako navode, primljen je u KCUS s teškim, životno ugrožavajućim povredama, gdje je adekvatno zbrinut i liječen od multidisciplinarnog tima ljekara.

- Po završetku liječenja pacijentu je izdato otpusno pismo te je Klinika za fizijatriju KCUS-a poduzela sve mjere kako bismo pacijentu omogućili nastavak fizikalnog tretmana uz primjenu robotike, o čemu je porodica uredno obaviještena - navode iz KCUS-a.

U prilogu je dostavljeno i izjašnjenje s Klinike za fizijatriju KCUS-a, koje je upućeno direktorici KCUS-a, a koje potpisuje prof. dr. Edina Tanović.

- U skladu s Vašim zahtjevom, obavještavam Vas da je u vezi s pacijentom Azurom Terzićem prvi put imenovan ljekarski konzilij u sastavu: prof. dr. Edina Tanović, prim. dr. Dario Ivanišević, dr. Walid Mohamed Suliman Hassan i prim. dr. Sabina Cero, po Vašoj odluci broj protokola 01-04-4-9525 od 6. 3. 2023. godine, a na prijedlog prof. dr. Narcise Vavra-Hadžiahametović. Navedeni konzilij je zakazao pregled pacijenta 14. 3. 2023. godine u 14 sati. Pacijent se na taj pregled nije odazvao i poslao je pismenu izjavu o nemogućnosti dolaska zbog boravka u inozemstvu. Konzilij se sastao u zakazano vrijeme i mišljenje kolega ortopeda je bilo protivno mišljenju fizijatara, te se nismo mogli dogovoriti o preporuci za provođenje rehabilitacije (robotike i neurorehabilitacije) u inozemstvu - navedeno je u prilogu.

Formiran drugi konzilij

- Zbog toga smo, na moju molbu, a uz podršku prof. dr. Alena Džubura, predložili formiranje drugog konzilija u sastavu: prof. dr. Edina Tanović, prof. dr. Đemil Omerović, doc. dr. Fuad Džanković i prim. dr. Sabina Cero. Odluku o imenovanju ovog ljekarskog konzilija dobili smo 23. 3. 2023. godine, a 24. 3. 2023. godine smo se sastali i donijeli drugu odluku. 27. 3. 2023. godine tu odluku smo dostavili prof. dr. Alenu Džuburu, te je ista upućena prema Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, zbog izjašnjavanja o postojanju robotike i neurorehabilitacije u njihovim kliničkim centrima.

Trenutno čekamo njihov odgovor, kako bismo mogli dalje postupiti po procedurama.

Napominjem da prof. dr. Narcisa Vavra-Hadžiahametović nije ranije formirala konzilij za postupanje po istom pitanju, te je odluku usmjeravala prema Klinici za ortopediju i traumatologiju, naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.