SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv narkobosa Milana Matkovića iz Trebinja: U pritvoru šio usta

Grupa djelovala na području BiH, Republike Crne Gore, Republike Srbije i zemalja EU

Matković u Vojkovićima u pritvoru. Avaz

B. C.

29.3.2023

Sud Bosne i Hercegovine je 23.3.2023. potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 10.3.2023. godine kojom se optuženi Milan Matković tereti za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195., pranje novca iz člana 209., krivotvorenje isprave iz člana 373., pripremanje krivičnog djela iz člana 339. KZFBiH i ubistvo iz člana 166. KZFBiH.

Organizirao grupu

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Milan Matković u periodu od polovine 2020. godine do kraja 2021. godine, organizirao grupu za organizirani kriminal koja je formirana radi činjenja krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, koja je djelovala na području BiH, Republike Crne Gore, Republike Srbije i zemalja EU.

U međusobnom dogovoru s ostalim pripadnicima, donosio odluke o djelovanju grupe, odluke o izvršenju krivičnih djela, podjeli protupravne koristi stečene krivičnim djelima.

Postupali su po njegovim naredbama

- Pripadnici grupe postupali su po njegovim naredbama i uputstvima, gdje je svako od njih imao svijest i znanje o određenim zadacima i radnjama izvršenja i doprinosu drugih pripadnika tokom izvršavanja krivičnih djela, te tom prilikom poduzimali i radnje koje su na odlučujući način doprinosili djelovanju ove grupe, svi svjesni zabranjenosti ovih radnji i htijući njihovo izvršenje, navodi se u saopćenju Suda BiH. 

Narkobos iz Trebinja Milan Matković danima  je štrajkovao glađu u državnom zatvoru u Vojkovićima.

On je, da bi izbjegao da mu Tužilaštvo BiH predloži novi pritvor prije sebi pokušao patronom olovke zašiti usta. Također, pokušao se olovkom probosti, ali mu je pritvor produžavan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.