CRNA GORA

Suđenje Vesni Medenica zakazano za 4. maj

SDT vjeruje da su Miloš Medenica i njegova majka Vesna prihvatili mito

Vesna Medenica: Zloupotrijebila položaj. Facebook

A. O. / Vijesti.me

29.3.2023

Predsjednica specijalnog vijeća Višeg suda u Podgorici, sudija Nada Rabrenović za 4. maj je zakazala početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenica te njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenim.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti utjecaj i navođenje na protivzakoniti utjecaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja, pišu Vijesti.me.

Stvaranje kriminalne organizacije

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, kako se navodi, stavlja na teret da je u 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog utjecaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, te da je, u saizvršilaštvu s okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Okrivljenoj Vesni Medenica se stavlja na teret da se, u periodu od 2019. do 2021. godine, obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda i pretpostavljenog utjecaja, kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava „Fab Live“ i „Cijevna Commerce“, bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti utjecaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Zloupotreba položaja

Okrivljenoj Vesni Medenics se stavlja na teret i da je, krajem 2018. i početkom 2019. godine, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korst Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenica, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke, navodi se u optužnici.

Okrivljenoj Vesni Medenica također se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022.godini, kao bivša predsjednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni utjecaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva „Carine“.

Kupovina opojne droge

Okrivljenom Darku Laloviću se stavlja na teret da je, u 2020. godini, iskorištavanjem svog službenog položaja službenika Uprave policije neovlašteno posredovao u kupovini opojne droge za okrivljenog Miloša Medenicu, kojem se stavlja na teret da je kupljenu drogu davao na uživanje drugima, ali i da je u kući držao oružje, čije je držanje građanima zabranjeno, i nosio ga na javnom mjestu.

SDT vjeruje da su Miloš Medenica i njegova majka Vesna prihvatili mito, nakon što je odlučila da, koristeći položaj u sudstvu, izdjejstvuje presudu u korist kompanije “Fab lajv”, koju je tužila firma “Gugi komerc”.

Vlasnici “Fab lajva”, okrivljeni Marko Popović i Bojan Popović, kako sumnja SDT, prihvatili su da plaće 181.000 eura, u protivrijednosti u nekretninama, kako bi bilo presuđeno u njihovu korist, a na štetu “Gugi komerca”, koji je takvom odlukom Vrhovnog suda oštećen za 2,3 miliona eura (više od 4 miliona KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.