STRAVIČAN SLUČAJ

Monstrum koji je držao kćerku kao roba izvlačio se na drogu i alkohol

Osumnjičeni je u prisustvu izabranog branioca izjavio da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i braniti se šutnjom

Uroš Pašajlić. MUP Srbije

S. S. / Nova.rs

30.3.2023

U prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu danas je saslušan osumnjičeni Uroš Pašajlić zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakona, te krivično djelo zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 Krivičnog zakona. Riječ je o ocu koji je osmogodišnju kćerku godinama držao zatočenu u stanu na Zvezdari, piše Nova.rs.

Osumnjičeni je u prisustvu izabranog branioca izjavio da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i braniti se šutnjom, kao i da je u dužem periodu koristio opojne droge i alkohol.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo da se prema osumnjičenom odredi pritvor u trajanju od 30 dana, po svim zakonskim osnovima, s obzirom na to da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega, okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak utjecanjem na svjedoke i da će u kratkom periodu ponoviti krivično djelo, kao i da su način izvršenja krivičnog djela i težina njegove posljedice doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti pravično i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Brojna krivična djela

- Naredbom o provođenju istrage osumnjičenom U.P. je stavljeno na teret da je u periodu dužem od dvije godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao tjelesni integritet svoje kćerke, maloljetne oštećene L.P., čime bi učinio krivično djelo nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakona. U toku postupka bit će preduzete dokazne radnje s ciljem utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenog U.P. stiču obilježja i krivičnih djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica iz čl. 193 Krivičnog zakona i kršenje porodičnih obaveza iz čl. 196 Krivičnog zakona učinjenih na štetu maloljetne oštećene L. P. - saopćilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo.

U toku postupka bit će ispitane oštećene i drugi svjedoci koji bi mogli imati saznanja od značaja za postupak, naloženo vršenje psihijatrijskog vještačenja osumnjičenog, kao i sudsko-medicinskog vještačenja tjelesnih povreda, pri čemu će od Dječije klinike biti pribavljena medicinska dokumentacija za oštećenu L.P., kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju ista primljena na kliniku, a bit će preduzete i druge radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja i donošenje odluke. Istovremeno, pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji s Tužilaštvom rade na utvrđivanju eventualne odgovornosti drugih lica koji su na posredan način doveli do situacije u kojoj se našla maloljetna oštećena L.P. Tužilaštvo će blagovremeno obavijestiti javnost o svim rezultatima istrage koju provodi, kao i o saznanjima do kojih su vršenjem potrebnih provjera došli drugi državni organi.

U izuzetno lošem stanju

Podsjetimo, cijeli slučaj otkriven je nakon što je I. L. prijavila partnera Uroša Pašajlića za nasilje. Ona je uspjela da pobjegne od njega i ode u policijsku stanicu, gdje je ispričala da Pašajlić drži dijete zatočeno u stanu.

Djevojčica je pronađena u izuzetno lošem stanju i trenutno se nalazi u bolnici.

Portal Nova.rs tokom jučerašnjeg dana otkrio je detalje zdravstvenog stanja djevojčice koja se trenutno nalazi u Univerzitetskoj klinici „Tiršova“.

Djevojčici se hrana daje putem infuzije, a nakon što vrati metabolizam, naredni koraci su razgovori s psiholozima i socijalizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.