POŠAST DANAŠNJICE

Raste broj samoubistava: Mladi u raljama interneta, TikTok izazovi odnose živote

Na tamnu stranu ne zalutaju preko noći, nego nakon dužeg perioda

Djeca sve više vremena provode u virtuelnom svijetu. Printscreen

1.4.2023

TikTok izazovi odnose sve više mladih života. Ova pošast modernog vremena, prema tvrdnji stručnjaka, jedino se može pobijediti tako što će se roditelji, psiholozi, socijalni i prosvjetni radnici udružiti u ovoj borbi. Ako roditelji primijete promjene u ponašanju djece, poput povučenosti, potištenosti, nesigurnosti, slabije koncentracije, bilo bi poželjno, tvrde stručnjaci, da im uzmu telefon i provjere ga. Nakon ove faze djeca postaju nervozna, sklonija burnim reakcijama i često se sukobljavaju s roditeljima.

Tamna strana

Prema riječima diplomirane odgajateljice Emine Pršić-Prasnikar iz Zagreba, najveći problem su premala povezanost, osjećaj pripadnosti, međusobno razumijevanje te mladalačka nepromišljenost.

- Sjećate li se pokreta „Crna ruža“ iz osamdesetih koji je uzimao mlade živote? Uvijek je, nažalost, postajala tamna strana ulice i uvijek će postojati u odrastanju tinejdžera koji su labilni, koji tek traže svoje mjesto pod suncem u svijetu odraslih. Na tamnu stranu ne zalutaju mladi preko noći, nego nakon dužeg perioda u kojem se osjećaju neprihvaćeni, neshvaćeni i zapostavljeni. Oni, nažalost, tamo pokušaju pronaći određenu pažnju, kako bi postali porodici i društvu vidljivi. Osjećaju individualnu odbačenost u svijetu, koji je najbolje što prije napustiti, ili im je svejedno što će s njima biti nakon što izvedu neki opasan performans - rekla nam je Pršić-Prasnikar.

Bez kontrole

Savremeni roditelj je danas prezauzet i nema vremena da se posveti djetetu te ono nerijetko vrijeme provodi samo uz mobitel, bez kontrole.


Pršić-Prasnikar: Nijedno dijete ne bira smrt. Društvene mreže

- Najvažnije je biti prisutan roditelj, koji zna i prepoznaje faze odrastanja svog djeteta i usklađuje jezik ljubavi unutar odnosa. Nijedno dijete ne bira smrt ako ima razvijenu, zdravu samosvijest. Tu je najveći zadatak obitelji, pa i odgojno-obrazovnih ustanova, usmjeravanje i odgoj zdrave emocionalno inteligentne mlade osobe, koja zna prepoznati emocije, a onda i vladati njima - zaključila je odgajateljica.

Samoubistvo zbog snimka

Našu zemlju potresao je stravičan slučaj kada se mladić iz Laktaša Mladen Dulić ubio nakon što je na TikToku postavljen snimak pod nazivom “Molba za rad na benzinskoj pumpi”, u kojem radnik benzinske pumpe ismijava Dulića dok popunjava prijavu za posao. Nastradali Mladen ozbiljno je shvatio prijavu za posao, ali radnik na pumpi očigledno nije, te je sve vrijeme snimao kako ga ismijava. Postavljao je pitanja s ciljem da ismije 22-godišnjaka, koji, nažalost, pritisak javnosti nije mogao izdržati, te je presudio sebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.