"AVAZ" SAZNAJE

Osuđen za zarobljavanje muškarca: Adnan Šerak ostaje u zatvoru godinu duže

Dobio godinu zatvora za protupravno lišenje slobode A. G

Šerak dovođen u Sud pod jakim mjerama sigurnosti. Avaz

4.4.2023

Presudom Općinskog suda u Sarajevu, Adnan Šerak je prvostepeno osuđen na godinu zatvora za protupravno lišenje slobode A. G. i nanošenje lakših povreda.

Šerak se teretio za slučaj iz jula prošle godine, kada je u kući u Švrakinom Selu zarobio A. G., kojem je oteo pištolj. Sve je počelo u kafiću na Marindvoru, nakon što su napadnuti A. G. i S. J. jer je A. G. stavio pištolj na sto.

Uzeo mu pištolj

Šerak mu je prišao i uzeo pištolj. Na insistiranje A. G. da mu vrati pištolj, Šerak je kazao da će to uraditi ako ga oštećeni odveze kući.

U kući je Šerak, navodno, vezao A. G. za stolicu te je u jednom momentu repetirao pištolj i rekao A. G.: "Hoćeš da te roknem?" Šerak je nakon ovog događaja bio u bijegu, ali se predao zbog zdravstvenih problema.

U vrijeme dok je bio u pritvoru zbog ovog krivičnog djela Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je u decembru prošle godine izrekao pravomoćnu presudu kojom je Šerak osuđen na četiri godine zatvora zbog smrti zatvorenika Dženana Džake u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica.

Zbog žalbi advokata Kerima Čelika, koji je zastupao Šeraka, Vrhovni sud je dva puta ukidao presude Kantonalnog suda u Zenici kojima je Šerak bio osuđen na sedam godina zatvora.

Povreda lobanje

Sada je, nakon provedenog postupka pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH, Šerak proglašen krivim i kazna mu je smanjena na četiri godine zatvora.

Dženan Džaka je 5. avgusta 2013. s povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica, gdje je 11. avgusta umro. Džaka je sve vrijeme bio u komi, a obdukcijom tijela utvrđeno je da je osuđenik umro od posljedica povreda lobanje te da su povrede nasilno nanesene.

Džaka je u Zenici izdržavao 14-godišnju kaznu zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Bio u bijegu

Adnan Šerak je poznat po brojnim krivičnim djelima. U Sarajevu je bio osuđen za pokušaj likvidacije. Krajem 2018. Kantonalni sud u Sarajevu ga je pustio na jednomjesečni prekid izdržavanja s kojeg se nije vratio. Nakon nešto više od mjesec bjekstva pronađen je i uhapšen u Sarajevu te je vraćen u zatvor. Također, 2012. godine je puštan na prekid izdržavanja kazne, kada je ranjen u pucnjavi. I tada je bio više od dva mjeseca u bijegu, nakon čega je vraćen u zatvor, uz ukidanje vanzavodskih pogodnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.