ORGANIZIRANI KRIMINAL

Akcija u Srebreniku i Brčkom: Privedeno sedam osoba zbog pranja novca

Osumnjičeni za nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
B. C.

9.5.2023

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, nakon višemjesečne istrage koju su provodili službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta i Odsjeka za kriminalističko - obavještajnu podršku, 09. maja 2023.godine su, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, postupajući prema naredbama Općinskog suda u Srebreniku, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, koje rukovodi istragom, izvršili pretresanja na više lokacija na području Tuzlanskog kantona (Grad Srebrenik i okolica), kao i Brčko distrikta, stambenih i pomoćnih objekata, motornih vozila i dr., koje koriste osumnjičena lica: M.B., Š.Č., M.S., E.S., Z.O., K.A. i M.M., kao i lične pretrese osumnjičenih lica.

Oduzeta veća količina novca

Tom prilikom su pronađeni predmeti: mobilni telefonski aparati, veća količina novca u različitim valutama i apoenima, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela za koja se navedena lica sumnjiče.

S tim u vezi, zbog sumnji u počinjenje krivičnih djela iz člana 269. stav 2 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine - Nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću i člana 272. stav 1 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine - Pranje novca, po nalogu postupajućeg Tužioca Kantonalnog Tužilaštva Tuzlanskog kantona, sedam lica je lišeno slobode, šest s područja Srebrenika i jedno lice s područja Brčko distrikta, i to: M.B. (1961), Š.Č (1963), M.S. (1969), E.S. (1958), Z.O. (1964), K.A. (1965) i M.M. (1960).

Slijedi izvještaj Tužilaštvu

Oni  će nakon kriminalističke obrade, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu s dokazima, biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.