U VIŠE GRADOVA

SIPA u akciji "Kamen" uhapsila četiri osobe: Pronađeni droga i oružje

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo...

Pripadnici SIPA-e. SIPA (Fotografija ne prikazuje stvarni događaj)

A. O.

17.5.2023

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i grada Banja Luka realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Kamen“.

Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari, izvršeni su na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250. u vezi s krivičnim djelima „neovlašten promet opojnim drogama“ iz člana 195., „neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ iz člana 193. i „pranje novca“ iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena četiri lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkriveni su  i privremeno oduzeti dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj s pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Operativna akcija „Kamen“ realizovana je prema nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona kao i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičena lica u periodu od 2019. godine do danas izvršila isporuke većih količina opojne droge i to blizu 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi (od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra).

Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja vršene su, kako iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, tako i iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija vrijednost se izražava u višemilionskim iznosima.

U navedenom predmetu ostvarena je međunarodna saradnja s policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske.

Također, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije te provedene i druge istražne mjere i radnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.