PROCESI

Zbog tromosti u zakazivanju sjednice Apelacionog vijeća: Ubica Cvitanović mogao bi se naći na slobodi?

Iz Vrhovnog suda FBiH reagirali nakon našeg upita

Cvitanović u sudnici: Pritvor mu istječe 17. jula. Avaz

Meliha Smajkic

22.5.2023

Ako Vrhovni sud Federacije BiH uskoro ne donese presudu u predmetu protiv Josipa Cvitanovića Cvikija (48), postoji opasnost da se on uskoro nađe na slobodi, budući da mu pritvor istječe 17. jula, koji se ne može produžavati.

Ponovljeni postupak

Cvitanović je 12. oktobra prošle godine u ponovljenom sudskom postupku u Kantonalnom sudu Mostar proglašen krivim za ubistvo Marka Radića Make (61), osuđenog ratnog zločinca, za šta mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 17 godina.

Također, za nedozvoljeno držanje oružja izrečena mu je kazna u trajanju od pola godine, a nakon čega je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina i pet mjeseci.

Riječ je o ponovljenom sudskom postupku, nakon što je Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu odbrane, a i u prethodnom mu je izrečena ista kazna.

Budući da su i na tu presudu žalbe uložili i odbrana i optužba, na Vrhovnom sudu FBiH je za 30. mart ove godine bila zakazana sjednica Apelacionog vijeća. Međutim, zbog bolesti sudije izvjestitelja odgođena je na neodređeno vrijeme.

Iz Vrhovnog suda FBiH su tek reagirali na naš upit, budući da smo uočili da među zakazanim sjednicama dostupnim na njihovoj internet-stranici nema predmeta “Cvitanović”.

- Uvažavajući obaveze u drugim prioritetnim predmetima, sjednica Apelacionog vijeća u krivičnom predmetu protiv optuženog Josipa Cvitanovića bit će zakazana do kraja maja tekuće godine - kazali su nam iz Vrhovnog suda.

Zakazano ročište

U međuvremenu je, saznajemo, nakon našeg upita sjednica zakazana za 1. juni.

Međutim, postavlja se pitanje hoće li u tako kratkom vremenskom roku do isteka pritvora procedura slanja odluke prema Kantonalnom sudu Mostar, a potom i Općinskom sudu Mostar na izvršenje te predstojećih godišnjih odmora procedura biti ispoštovana.

Ispalio pet hitaca

Cvitanović se, podsjetimo, prema optužnici teretio da je 9. novembra 2020. godine u ulici Brune Bušića u Radića ispalio pet hitaca iz automatske puške i usmrtio ga na licu mjesta. Tome su prethodili verbalni i fizički sukob između njih dvojica, a inicirao ga je Cvitanović. On je nekoliko sati nakon ubistva uhapšen, a otad je u pritvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.