TRGOVINA DROGOM I ORUŽJEM

Međunarodna akcija kodnog naziva "DM": U toku pretresi na 13 lokacija u BiH

Akcija koja se provodi u isto vrijeme u više država Evropske unije

U akciji učestvuju pripadnici FUP-a. Avaz

B. C.

24.5.2023

Pod nadzorom tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uz asistenciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u okviru operativne akcije kodnog naziva „DM“,  provode službene radnje na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i RS na ukupno 13 lokacija na teritoriji Bosne i Hercegovine, saopćeno iz Tužilaštva BiH.

- Aktivnosti se realiziraju pod nadzorom tužitelja Tužilaštva BiH, a na temelju naredbi Suda BiH. U saradnji s EUROPOL-om, agencije za provedbu zakona u više evropskih država (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Belgija i druge države članice Evropske unije), provode aktivnosti pretresanja imovine i osoba – osumnjičenih pripadnika međunarodne grupe za organizovani kriminal koja duži period djeluje na području Zapadne Evrope zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kaznena djela Organizirani kriminal iz člana 250. Kaznenog zakona BiH u vezi s kaznenim djelima "neovlašteni promet opojnim drogama" iz člana 195. KZ BiH i "neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe" iz člana 193. KZ BiH - ističe se u saopćenju.

U interesu istrage i međunarodne operacije koja se istovremeno realizira u više zemalja, u ovom trenutku Tužilaštvo ne može davati više informacija za medije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.