"AVAZ" SAZNAJE

U akciji "DM" oduzeta veća količina oružja: Na meti narkogrupa Dine Muzaferovića

Akciju Tužilaštvo BiH provodi u saradnji s USKOK-om

Dino Muzaferovic. Facebook

24.5.2023

U okviru međunarodne operativne akcije “DM”, koja se provodi u oba entiteta, na meti istražitelja je narkogrupa Dine Muzaferovića iz Velike Kladuše, saznaje portal “Avaza” od izvora bliskog istrazi.

Plantaža kod Velike Kladuše

Kako "Avaz" saznaje, tokom pretresa do sada je pronađena veća količina pištolja i automatskog oružja.

Akcija još traje, a provodi se pod nazorom Tužilaštva BiH u saradnji s hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Dino Muzaferović, nadimka Cezar, bio je uhapšen u decembru prošle godine u Njemačkoj na osnovu Interpolove potjernice iz Bosne i Hercegovine. Muzaferovića potražuje pravosuđe Unsko-sanskog kantona zbog sumnje da je bio organizator kriminalne grupe koja je u Velikoj Kladuši, u pograničnom dijelu između BiH i Hrvatske, proizvodila veće količine marihuane.

Riječ je i o akciji “Eskobar” kojom prilikom je na području Velike Kladuše, u posebno izgrađenom kampu za uzgoj marihuane, pronađeno gotovo 6.000 sadnica marihuane. 

Grupa djeluje na području Zapadne Evrope

Podsjećamo, pod nadzorom tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uz asistenciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u okviru operativne akcije kodnog naziva „DM“, provode službene radnje na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i RS na ukupno 13 lokacija na teritoriji Bosne i Hercegovine, saopćeno iz Tužilaštva BiH.

- Aktivnosti se realiziraju pod nadzorom tužitelja Tužilaštva BiH, a na temelju naredbi Suda BiH. U saradnji s EUROPOL-om, agencije za provedbu zakona u više evropskih država (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Belgija i druge države članice Evropske unije), provode aktivnosti pretresanja imovine i osoba – osumnjičenih pripadnika međunarodne grupe za organizovani kriminal koja duži period djeluje na području Zapadne Evrope zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kaznena djela organizirani kriminal iz člana 250. Kaznenog zakona BiH u vezi s kaznenim djelima neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ BiH - ističe se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.