NERIJEŠEN SLUČAJ

Anel Bećirspahić, suprug preminule porodilje iz Bihaća, za "Avaz": Tužilac je po drugi put donio odluku o neprovođenju istrage

Vještačenje je bilo nedorečeno, rekao je Bećirspahić

Anel s preminulom suprugom Azrom. Facebook

26.5.2023

Anel Bećirspahić, suprug preminule porodilje iz Bihaća Azre Bećirspahić javio se za portal „Avaza“ kazavši da je tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać po drugi put donio odluku o neprovođenju istrage, na osnovu ponovljenog vještačenja u Tuzli, u kojem i dalje postoje nejasnoće i, kako kaže Bećirspahić, vidljiva pristrasnost oko nalaza očitanja CTG-a.

Riječ je o tužiocu Amiru Midžiću. 

- Vještačenje je bilo nedorečeno. Rečene su neke stvari koje nemaju smisla, da vještak kaže: „Nije mi jasno zašto niko nije reagovao ovdje“. Zaključak je na kraju bio da nema propusta i da niko nije kriv – izjavio je Bećirspahić za "Avazu".

Dodao je da je jedan od vještaka rekao da je lako bilo odrediti po pritisku trudnice da žena negdje gubi krv.

Unutrašnje krvarenje

- Nažalost, kasno je bilo ustanoviti da je negdje unutrašnje krvarenje. Mi smo prigovorili i tražili dokumentaciju, gdje sam ja dobio dokumentaciju i lično sam je uzeo da provjerim jer sam otkrio da mi fale određeni CTG-ovi i to baš ti što je ta Ljiljana Stanišić-Peulić vještak ginekologije što prati to da li će se CTG analizirati, da ustanovi da li plod može kompenzira patnju, da li treba raditi carski rez – priča nam on.

Istakao je da je Stanišić-Peulić ustanovila da je plod, odnsono beba patila šest sati i nije joj bilo jasno zašto niko nije reagirao.

- Kada smo pritužbu napravili na tu odluku, onda su donijeli tužioci, kantonalno tužilaštvo donijelo odluku da ispita sve te okolnosti da drugo vještačenje bude u Tuzli, ali nešto meni zanimljive od toga svega je bilo što sam ja tražio tu medicinsku dokumentaciju odmah na početku čim su oni imali u tužilaštvu i dogovor je bio da ne ide u Banja Luku, jer Karan je na lošem glasu, da ide odmah u Tuzlu, a ako se ne budemo slagali s tim, da ide za Zagreb – ističe Bećirspahić za "Avaz".

Istakao je da je sve to rečeno njemu, njegovoj punici i puncu.

Branit će se doktor

- Očigledno je da će se braniti doktor. Ja hoću da znam istinu. Meni je istina bitna. Međutim, kada sam saznao da je policija dostavila dokumente u tužilaštvo ja sam otišao u tužilaštvo jer me nisu obavještavali, gdje tužioc nije htio dati dokumente i rekao mi „Hajde ti kod glavne kantonalne tužiteljice“ – izjavio je on.

Azra Bećirspahić sa suprugom: Porodična tragedija. Facebook

Dodao je da je toj tužiteljici rekao da ima pravo na otpusno pismo i na dokumentaciju o CTG-u, međutim, morao je podnijeti zahtjev za dokumentaciju. Prvo vještačenje je bilo prije oko 8 mjeseci.

- Nama je odluka došla o neprovođenju istrage iz Banja Luke. Onda sam ja shvatio da fale neki dokumenti. Međutim, u spisu nisu postojali. Imao sam psihički slom. Vidim da država nešto mulja i ne radi kako treba. Ja sam to rekao policiji. Ja opet ne dobijam te dokumente. Prošlo je par mjeseci gdje ja zahtjevam, oni su poslani na drugo vještačenje – ističe on.

Azra Bećirspahić, mlada majka koja je preminula. Facebook

Dodao je da dokument ne može odnijeti dokument u drugu državu.

- Tužioc je prije deset dana donio ovu odluku. Meni je dat rok osam dana žalbe gdje sam se ja naravno žalio. Sve do marta mene niko obavještavao nije – kazao je Bećirspahić.

Vještačenje je provedeno dva puta od strane različitih vještaka. 

Podsjećamo, Azra je preminula 17. marta prošle godine prilikom porođaja u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Imala je samo 26 godina. Također i njena beba je preminula tokom porođaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.