PREDLOŽEN PRITVOR

Detalji s ročišta: Jesu li Naida i Ajša snimke seksa djevojke iz Mostara dijelile klijentima

Prijavila ih da su je podvodile u stanu u Sarajevu

Naida Mehanović i Ajša Ramić. Instagram - CIN

2.6.2023

Pred sudijom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenkom Ružićem danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora Naidi Mehanović i Ajši Ramić, uhapšenima u akciji "Tin", koju su realizirali službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Obje su osumnjičene za trgovinu ljudima, protupravno lišenje slobode i iznudu. Slučaj se povezuje s podvođenjem djevojke iz Mostara u jednom stanu u Sarajevu.

Bezobzirnost, brutalnost i bahatost

Tužilac Edin Šaćirović istakao je da je u ovom predmetu riječ o samom početku istrage koja će biti proširena na veći krug ljudi, te da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogle utjecati na dokaze. Istakao je da su osumnjičene u ovom slučaju iskazale upornost, bezobzirnost, brutalnost i bahatost, a koja se ogledala u tome da su trećim osobama opisivale šta su radile, a što je, kako je istakao tužilac, „bilo degutantno“.

Advokatica Dijana Hasić, koja zastupa Naidu Mehanović, zatražila je da se prijedlog za pritvor odbije te da se umjesto toga odrede najstrožije mjere zabrane.

Hasić je istakla da se istraga temelji samo na izjavi oštećene, koja je u svojoj izjavi navela da je zatvorena, maltretirana, da su osumnjičene dijelile drugim osobama snimke pružanja seksualnih usluga te da je sav novac morala davati Naidi.

Advokatica Hasić je istakla da njen iskaz nije potvrđen materijalnim dokazima te da je riječ o nestabilnoj osobi koja bi trebala biti vještačena.

Hasić je, također, istakla da je oštećena bila kontradiktorna u svojoj izjavi te da je, osim optužbi na račun Naide, priznala da joj je Mehanović pomogla kada joj je bilo najteže i pružila joj krov na glavom.

Albertina izjavila da je zatočena

- Albertinina kuća je izgorjela u požaru i zamolila je Naidu, koju je poznavala, jer su zajedno studirale, da dođe kod nje. Naida joj je pružila pomoć, dala joj dom i posao u svojoj agenciji. Albertina potom izjavljuje da je zatočena te da pred drugima nije smjela govoriti o svojim problemima - kazala je advokatica Hasić.

Istakla je da je Albertina izjavila da je u periodu dok je bila u Naidinom stanu izlazila povremeno da kupi osnovne potrepštine te da je išla na posao u Agenciju.

Naida Mehanović - Avaz
Naida Mehanović - Avaz
Naida Mehanović - Avaz
Naida Mehanović - Avaz
Naida Mehanović - Avaz
+1

- Postavlja se pitanje kako onda nije otišla u policiju ili se obratila nekome da joj pomogne. Pričala je o strašnim dešavanjima. Zna Albertina kako se prijavljuje za zlostavljanje, prijavljivala je svoje članove porodice - navela je Hasić.

Advokatica je istakla da se nemaju čime identificirati osobe koje su koristile seksualne usluge oštećene. Naida je bila u Dubaiju i izgubila je mobitel te je trebala nabaviti novi kad je uhapšena.

Ajša Ramić i Naida Mehanović: Predate Tužilaštvu KS. N. Šaljić / Avaz

Španska i medijska sapunica

Sudiji se obratila i Naida Mehanović, koja je istakla da je završila studij prava, te da je Tužilaštvo u ovom slučaju želi prikazati kao neku kriminogenu osobu, a ona to nije.

- Albertina je moju majku zvala majkom. Odnijela mi je ključeve od stana i od poslovnog prostora. Jedna osoba je bila u intimnim odnosima s Albertinom... Potresena sam svime, ovo nisam vidjela ni u španskim sapunicama. Gledala sam na nju kao na svoju mlađu sestru, to mogu potvrditi sve moje komšije - kazala je Naida te dodala da Sud ima u vidu da je trenutno u drugom stanju.

Advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa Ajšu Ramić, također je zatražio da se odbije prijedlog Tužilaštva i da se Ramić odredi kućni pritvor.

- Od svega je ispala medijska sapunica. Ajša nije znala Albertinu, nije bila na istoj adresi, niti joj je dala stan. U pitanju su opasne optužbe, te bi Albertinu trebalo vještačiti - kazao je Mehmedbašić.

Ajša Ramić je također istakla da je sve vrijeme boravila u Visokom te da je povremeno, spletom okolnosti, dolazila u Sarajevo. Potvrdila je da nije živjela u Naidinom stanu, niti je tamo bila prijavljena.    

Ajša Ramić. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.