OGORČEN

Potresna ispovijest oca maloljetnika (17), kojeg je brutalno pretukao Alen Pleh u Sarajevu

Davuda je prislonio uza zid i tukao jedan period krvnički, rekao je

Hajrudin Ćuprija. Hayat

S. S. / Hayat

2.6.2023

Posljednjih nekoliko mjeseci, ali i nekoliko godina, brojni su nemili događaji u Kantonu Sarajevo, od ubistava do saobraćajnih nezgoda s najtežim posljedicama.

Građani, djeca, roditelji plaše se za svoju sigurnost, a kako i ne bi… Prije nekoliko dana sedamnaestogodišnjem mladiću je polomljena vilica, a jedna djevojka je zbog teških povreda glave prošla višesatnu operaciju. Ove 17-godišnjake je u sarajevskoj Ulici Tina Ujevića krvnički pretukao Alen Pleh (42) koji je odranije poznat policiji.

U emisiji Dobar dan BiH na Hayatu govorili su Hajrudin Ćuprija, otac sedamnaestogodišnjeg mladića koji je brutalno pretučen, i Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS-a.

Sve se desilo nakon škole

Ćuprija je pojasnio šta se dogodilo tog kobnog dana kada su brutalno pretučeni njegov sin Davud i prijateljica Naida.

- Završio je sa školom i dogovorio se sa prijateljicom koja je iz druge škole da se nađu u blizini Doma policije gdje se uvijek djeca i igraju. Pravili su neke narukvice, da bi iz čista mira nasilnik, monstrum, manijak razgovarao sa nekim preko telefona, derao se na nekoga i zatim krenuo na dječicu. Davuda je prislonio uza zid i tukao jedan period krvnički. Vilicu mu je slomio, usna mu je sašivena.. Naida se u tom momentu derala, pokušala dozvati pomoć – pojašnjava.

Dodaje kako su pojedini građani snimali telefonom, ali da niko nije uskočio kako bi ga razdvojio.

Tu sam razočaran kao građanin Sarajeva. Onda je krvnički tukao malu Naidu, a kada je pala na pod, udarao je nogama, zalijetao se da bi je udarao nogama. Potom je Davud pokušao da ga navuče na sebe da prestane sa Naidom i onda je ponovo tukao Davuda. Nakon što ih je krvnički pretukao, stavio je ruke u džepove i odšetao s lica mjesta. Djevojčica je bila bez svijesti, Davud je bio priseban, ali je imao razvaljenu vilicu. Građani su pozvali Hitnu pomoć, policija je hitno djelovala, Davud ga je opisao i odmah je navečer uhapšen. Kao roditelj sam zabrinut da dijete pošaljem u školu. Bojim se da li će ga neko pretući, da li će s vratiti kući živ. Odmah sam sjeo sa roditeljima male Naide i sad je najvažnije da se djeca oporave. Tada nam je bilo važno da se Naida izvuče, jer je bila ugrožena 2-3 dana. Hvala Bogu, djeca su van životne opasnosti, cijeli dan sam išao s Davudom na razna snimanja, u kontaktu sam sa Naidinim ocem. Naida se oporavlja hvala Bogu. U odnosu kako je prethodna žrtva od istog monstruma prošla, naša djeca su se izvukla. Kada sam čuo da je 2011. godine iz čista mira momka iz Ilijaša kriglom udarao u glavu sve dok mu drška od krigle nije ostala u ruci, ostao sam zetečen. Dobio je samo dvije godine zatvora. On slobodno hoda i vreba narednu žrtvu – naveo je ogorčeni Ćuprija.

Ostala bez oka

Istakao je kako je tadašnja žrtva ostala invalid, tačnije bez oka.

On je tad mogao dobiti 10 godina zatvora. I sada ima šanse da dobije 10-12 godina zatvora. Taj sudija koji je izrekao tako malu kaznu, on je za mene saučesnik u ovom nasilju. Ako nije bio za zatvora, zašto ga nisu smjestili u ustanovu. Treba uvesti kazne za zanemarivanje odgoja djece. Ako čovjek ima kućnog ljubimca, ima propise koje mora da izdržava. Kao otac četvoro djece, zajedno sa svojom suprugom, odgajamo ih da budu normalni, da se školuju, a nekog drugog ne interesuje gdje je njegovo dijete i njegovo dijete će sutra biti nasilnik. Primjer toga je posljednji događaj u kojem je ubijena dr. Azra Spahić – naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.