UHVATIO STRAH

Korumpirani Perić, koji štiti Dženanove ubice i Sky mafiju, izdao saopćenje

Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdjejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene, kazao je Perić

Branko Perić. Fena

A. O.

8.6.2023

Sudija Suda BiH Branko Perić istakao je da je cilj pokretanja disciplinskog postupka zbog prekršaja propisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH /VSTS/, kao i predistražnog krivičnog postupka protiv njega isključivo njegova profesionalna i moralna diskreditacija, te da aktivnu ulogu u ovom medijskom linču ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH.

- Posljednjih godina prolazim kroz medijski linč koji je osmislila grupa tužilaca Tužilaštva BiH u saradnji s medijskom kućom "Dnevni avaz", zbog oslobađajućih presuda u predmetima Osmica i drugi, Mutap i drugi i Novalić i drugi. Cilj ovog plana je moja profesionalna i moralna diskreditacija - saopćio je sudija Branko Perić.

On je otišao korak dalje u svom saopćenju u kojem navodi:

- Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdjejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika vijeća u krivičnom predmetu `Novalić i drugi` - naveo je Perić u saopćenju.

On je istakao da posljednjih godina prolazi kroz medijski linč koji je, kako je naveo, osmislila grupa tužilaca Tužilaštva BiH, u saradnji s određenim medijima, zbog oslobađajućih presuda u predmetima "Osmica i drugi", "Mutap i drugi" i "Novalić i drugi".

Perić je dodao da je žalosno što aktivnu ulogu u ovim "nečasnim poslovima" ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH koji su "svoju tužilačku moć udružili s političkim centrima moći u pokušaju da Sud BiH koriste kao sredstvo u političkim obračunima".

- Ova vrsta tužilačkih zloupotreba trajno je uništila integritet tužilaca, ugled institucije Tužilaštva BiH, ugled pravosuđa BiH i povjerenje javnosti u pravosuđe i vladavinu prava - naveo je Perić.

Tužilaštvo BiH zaprimilo je u ponedjeljak, 5. juna, krivičnu prijavu od anonimnog podnosioca protiv Perića zbog, navodno, počinjenog krivičnog djela odavanje tajnih podataka i krivičnog djela kršenje zakona od sudije iz Krivičnog zakonika BiH, a u vezi s postupanjem prijavljenog sudije prilikom javne objave prvostepene presude u predmetu "Novalić i drugi", kada je iznio svoje izdvojeno mišljenje, navedeno je u zahtjevu tužioca za dostavljanje informacija od Suda BiH u vezi s prvostepenom presudom, u koji je Srna imala uvid.

U Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a jučer je rečeno Srni da je protiv Perića pokrenut disciplinski postupak zbog prekršaja propisanih Zakonom o VSTS-u.

Indikativno je da sudija Branko Perić izdaje saopćenje dan nakon svjedočenja medicinskih eksperata (dr. Kemal Dizdarević, dr. Abdulah Kučukalić i dr. Hamza Žujo) koji su u Sudu BiH razbili lažnu anamnezu asistentkinji u Dženanovom ubistvu Alisi Mutap, i sudiji koji je oslobodio Fadila Novalića, u aferi “Respiratori“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.