LIKVIDACIJA AUTOMAFIJAŠA

Novi detalji ubistva na Sokocu: Saslušano više osoba, ranjeni Delić pod policijskim nadzorom

Ubistvo su snimile kamere obližnjeg videonadzora

Policija na mjestu ubistva. Avaz

B. C. / Glas Srpske

8.6.2023

Više osoba saslušano je u okviru istrage ubistva Miroslava Milinkovića zvanog Bata, dok je Stefan Delić koga sumnjiče da je pucao i koji je ranjen u obračunu pod policijskim nadzorom u bolnici, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako saznaje "Glas Srpske", među ispitivanima je i Saša Karadžić koji je također učestvovao u obračunu. Delić je smješten u bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu i kako je rečeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nije životno ugrožen.

Povredu u predjelu grudnog koša

- Pacijent ima povredu u predjelu grudnog koša i površinsku povredu mekih tkiva i stabilnih je vitalnih funkcija. Nakon dijagnostike će biti poznato više detalja - rekao je specijalista opšte hirurgije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, Bojan Golijanin.

Ubistvo se desilo sinoć u 18 sati u ulici Cara Lazara, kada je Delić prišao i zapucao prema Milinkoviću koji je izašao iz vozila Volkswagen Tiguan. Istragu ovog slučaja vodi Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

- U okviru istrage saslušano je više lica koja bi se mogla povezati s ovim slučajem, a jedno je u bolnici pod policijskim nadzorom. Tužilac će nakon prikupljanja dokaza i ispitivanja svih osoba odlučiti o daljem mjerama i eventualnom predlaganju pritvora za nekog. Za sada s ciljem zaštite istrage ne možemo da otkrivamo više detalja - rekao je portparol OJT Istočno Sarajevo Neven Kramer.

Ubistvo su snimile kamere obližnjeg videonadzora na kojima se vidi kako se zaustavlja "Tiguan" iz kojeg izlazi jedna osoba, navodno, Milinković, a druga koja je bila na trotoaru kreće prema njemu i puca. To je, kako je rekao izvor blizak istrazi, bio Delić.

- Tu je došlo do razmjene vatre u kojoj je Delić ranjen. S njim je na trotoaru bila još jedna osoba. Bilo je tu i slučajnih prolaznika. Ispituje se šta je motiv ovog sukoba - rekao je izvor „Glasa“.

Dodao je da je s Milinkovićem u vozilu bila jedna osoba, koja je nakon ispitivanja puštena i, navodno, nema veze s obračunom.

Prema njegovim riječima, sve ukazuje na to da se radilo o obračunu kriminalnih grupa zbog nekih ranijih razmirica, a svi učesnici su poznati od ranije po krivičnim djelima. Delić i Karadžić navodno su bliski Ognjenu Orašaninu zvanom Oras, koji je u bjekstvu i koji se povezuje s takozvanim "Škaljarskim kriminalnim klanom".

Milinković ima policijski dosije

Milinković takođe ima policijski dosije i povezuje se s automafijaškim grupama, a MUP RS je krajem decembra prošle godine protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je u oktobru 2020. godine podmetnuo eksplozivnu napravu pod automobil Ford Galaxi, koji je koristio Orašanin.

Srećom, bomba koja je bila ispod suvozačevog sjedišta nije se aktivirala, jer je na vrijeme uočena i deaktivirana, 17. oktobra 2020. godine. Prema ranijim nezvaničnim informacijama, spomenuti Ford Galaxi često je koristio Karadžić, koji je vozio Orašanina. Prema izvještaju policije, podmetanje bombe naručili su vođa "Kavačkog klana" Radoje Zvicer i Darko Elez.

- Izvještaj je podnesen protiv D.E., R.Z., M.M. i nepoznate osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi s pokušajem teškog ubistva, te nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Lica se sumnjiče da su u avgustu i septembru 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da liše života lice O.O. iz Sokoca, na način da su, prema prethodnom dogovoru i planu, nabavili i ispod vozila koje koristi navedeno lice postavili eksplozivnu napravu, u namjeri da je aktiviraju u trenutku kada se u vozilu bude nalazio ovo lice - saopćeno je tada iz MUP-a RS.

Orašanin izbjegao hapšenje

Milinković je hapšen ranije zajedno s još pet osoba zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koji su krali skupocjena vozila u Sarajevu, Doboju i Tuzli. Tada su izvršeni pretresi na 15 lokacija i pronađeno je sedam vozila za koja se sumnja da su ukradena u BiH i zemljama Evropske unije.

Na meti automafijaša bila su uglavnom suv i krosover vozila japanskih proizvođača Nissan i Toyota, a pronađen je i jedan Peugeot 3008. Sumnja se da su nakon krađe vozila završavala u “štekovima” u Banjoj Luci.

Neke od tih “štekova” policija je otkrila. Pojedina vozila su bila “ogoljena” do školjke i prodavana u dijelove, dok su druga bila spremna za dalju preprodaju.

Orašanin je izbjegao hapšenje u akciji "Šakal", kada je uhapšeno više osoba zbog organizovanog šverca narkoticima, a on je označen kao vođa kriminalne grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.