SUKOB DVA KLANA

Detalji obračuna na Sokocu: Milinković se zaletio na Delića, pa upucan

Njegov ubica Stefan Delić je blizak saradnik Ognjena Orašanina zvanog Oras, a koji je bio u samom vrhu Škaljarskog klana

Sa lica mjesta. Printscreen

H. J. I.

8.6.2023

U obračunu pripadnika Škaljarskog i Kavačkog klana na Sokocu u srijedu navečer ubijen je Miroslav Milinković zvani Bato, a teško je ranjen njegov napadač Stefan Delić. 

Bato je osoba koja godinama prolazi kroz policijske evidencije zbog teških krivičnih djela, a bezbjednosne agencije ga povezuju sa Kavačkim klanom.

Godinama poznati policiji

Njegov ubica Stefan Delić je blizak saradnik Ognjena Orašanina zvanog Oras, a koji je bio u samom vrhu Škaljarskog klana.

Sa Delićem je u tom trenutku bio i Saša Karadžić, ali on nije učestvovao u ovom sukobu. Svi oni su godinama poznati policiji po brojnim i teškim krivičnim djelima.

Obračun se desio u srijedu oko 18 sati na ulicama Sokoca dok su brojni prolaznici bili na ulici.

Motiv je sukob klanova, a sve je vjerovatno povezano i sa pokušajem ubistva Orašanina u oktobru 2020. godine, a u kojem su bili uključeni i učesnici ovog obračuna.

Zbog cijele situacije reagovao je i načelnik Sokoca Milovan Bjelica koji je istakao da je zbog ovog, ali i ranijih, događaja ugrožena bezbjednost u ovoj opštini.

Delić u bolnici pod nadzorom policije

Sekretar Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Neven Kramer rekao je za Srpskainfo da je dežurni tužilac izašao na lice mjesta.

– Odmah po saznanju da se desio obračun u kojem je učestvovalo više osoba i da je korišteno vatreno oružje na lice mjesta izašao je tužilac. On je rukovodio uviđajem i naredio da se poduzmu sve mjere i radnje kako bi se ovaj slučaj što prije u potpunosti rasvijetlio – pojasnio je Kramer.

Dodao je da se jedna osoba nalazila pod nadzorom policije, pošto ima ima teške povrede i nalazi se u bolnici.

Obračun Milinkovića i Delića snimile su i bezbjednosne kamere.

Kako je došlo do obračuna

Izvor Srpskainfo pojasnio je kako je došlo do obračuna.

– Delić i Saša Karadžić su šetali ulicom kada u susret njima nailazi terenac „folksvagen“. Vozilo se zatim naglo zaustavlja i u tom trenutku iz vozila izlazi Milinković i zalijeće se prema Deliću i Karadžiću – pojašnjava njihov sagovornik.

U trenuku kada im se Milinković približava, Delić vadi pištolj i kreće pucati prema njemu.

– Milinković u tom trenutku kreće da bježi, a Delić ide prema njemu i puca. Tada suvozač iz Milinkovićevog automobila otvara vrata i bježi. U jednom trenutku Milinković pada iza auta, a Delić mu prilazi sa uperenim pištoljem u njega. Bato ustaje i nastavlja teturajući se bježati od napadača – kaže izvor Srpskainfo.

Tokom bijega od napadača i Milinković je potegao pištolj i pucao na Delića i tom prilikom ga ranjava. Zatim Milinković pada i umire od zadobijenih povreda.

– Dok se ovo dešavalo Karadžić je nastavio hodati i nije se zaustavljao i učestvovao u sukobu. Pošto se sve dešavalo na prometnoj ulici, mnogi automobili su bili zaustavljeni i sreća da nekoga nije pogodio neki zalutali metak – istakao je pomenuti izvor.

Motiv obračuna

Nakon napada Deliću je ljekarska pomoć ukazana u Bolnici "Srbija".

– Osoba koja je ranjena u pucnjavi nije životno ugrožena – rekao je specijalista opšte hirurgije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Bojan Golijanin.

Dodao je da pacijent ima povredu u predjelu grudnog koša i površinsku povredu mekih tkiva i da je stabilnih vitalnih funkcija.

Kako smo naveli, motiv sukoba između Delića i Milinkovića upravo bi mogao biti pokušaj ubistva Orašanina.

Umiješanost Eleza i Zvicera

MUP RS je krajem decembra prošle godine protiv Milinkovića podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je u oktobru 2020. godine podmetnuo eksplozivnu napravu pod automobil “ford galaxy” koji je koristio Ognjen Orašanin. Saša Karadžić je često vozio Orašanina u tom vozilu, pa je eksplozivna naprava postavljen ispod suvozačevog mjesta. Oni su poslije par dana primijetili eksploziv na automobilu i pozvali policiju.

Kako je Srpskainfo ranije ekskluzivno objavila, ovo ubistvo su organizovali Darko Elez i Radoje Zvicer, a za ubistvo su ponudili pola miliona maraka unaprijed.

Orašanin, Karadžić i Delić su zatim na Sokocu brutalno pretukli jednu osobu misleći da je ona povezana sa ovim napadom.

Ubijeni Milinković je više puta hapšen zbog krađa automobila, a dovodio se u vezu i sa krađom džipa, a koji je zatim korišten u razbojništvu i ubistvu čuvara u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.