SUD PRIHVATIO PRIJEDLOG

"Avaz saznaje": Hadžibajrićevom sinu, kojeg je raskrinkao Sky, još dva mjeseca pritvora

Pritvor je produžen i Elmedinu Karišiku, vlasniku firme "Plaza"

Ibrahim Hadžibajrić, Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić. Fena - Facebook - Avaz

Miralem  Aščić

9.6.2023

Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora za još dva mjeseca Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, i Elmedinu Karišiku, vlasniku firme Plaza, uhapšenim u okviru akcije "Start".

U prijedlogu Tužilaštva kao razlog za produženje pritvora su navedeni opasnost od bijega i utjecaj na svjedoke i saučesnike.

Velike sume novca

Podsjećamo, njih je raskrinkala Sky aplikacija, a prema tvrdnjama tužilaca, oni su bili povezani s narkogrupama.

Tužilac Džermin Pašić je na jučerašnjem ročištu istakao da je riječ o grupi koja je raspolagala nevjerovatno velikim sumama novca.

Pašić je kazao da je 80 posto novca od parking prostora u općini Stari Grad išlo Hadžibajriću. Novac je čuvao kod Karišika, koji ga je u Sky komunikaciji obavještavao da je novac kod drugih ljudi i na sigurnom.

Novac od narkokartela

Tužilac je naveo da se prljavi novac, putem fiktivnih marketinških ugovora, "upumpavao" pravnim licima. Kazao je da je Dedić priznao da je bio fiktivno odgovorno lice te da je Elmedin Karišik svime upravljao. Istakao je da je Elmedin Karišik vođa organizirane grupe. Tužilac je, također, naveo da postoje komunikacije kriptovanim telefonima između S. A. M. i Karišika.

- Novac potječe od narkokartela, S. A. M. je označen kao vođa jednog od najvećih narkokartela u Evropi - kazao je Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.