DRŽAVNI SUD

Optužnica za zločine u Travniku i Skender-Vakufu vraćena na uređenje

O razlozima za vraćanje optužnice na uređenje iz Suda nisu mogli dati više informacija, dok se ne vrati postupajuća sutkinja sa opravdanog odsustva

Kompleks državnih pravosudnih institucija. BIRN BiH

BIRN BiH

15.8.2023

Državni sud vratio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na uređenje optužnicu podignutu protiv Boška i Davora Peulića, te Petra Đurića zbog zločina na području Travnika i Skender-Vakufa počinjenih 1992. godine, saznaje Detektor.

Iz Suda BiH su potvrdili da je optužnica vraćena Tužilaštvu na uređenje 10. avgusta, te je ostavljen rok od 15 dana za dostavljanje uređene optužnice Sudu.

O razlozima za vraćanje optužnice na uređenje iz Suda nisu mogli dati više informacija, dok se ne vrati postupajuća sutkinja sa opravdanog odsustva, a iz Tužilaštva su podsjetili na rok od 15 dana za uređenje optužnice.

Zločini protiv civila i ratnih zarobljenika

Prema optužnici podignutoj krajem jula, oni se terete za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila od početka maja do kraja oktobra 1992. godine.

Kako je tada navedeno, Boško Peulić je optužen u svojstvu komandanta Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić u svojstvu komandira jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao komandir Centra veze VRS-a.

Peulić se, prema ranijem saopštenju Tužilaštva, tereti da je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, na platou Galića na planini Vlašić u opštini Travnik – koje su 15. maja 1992. počinili njemu podređeni pripadnici, te da je, kao nadređeno i odgovorno lice, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja, i kazni njemu podređene počinioce tih zločina.

- Oni se terete da su zajedno, u svojstvu komandanta i komandira vojske, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru – podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf, držeći ih u nehumanim uslovima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenje fizičkih i psihičkih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine – što je rezultiralo trajnim i teškim fizičkim i psihičkim ozljedama kod većeg broja zatvorenih osoba - saopšteno je iz tada Državnog tužilaštva.

Vodi se još jedan postupak

Protiv Boška Peulića se u Sudu BiH vodi još jedan postupak gdje mu se sa Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem, Jankom Trivićem i Nedeljkom Đekanovićem na teret stavlja progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijama, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema toj optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe VRS-a, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor-Varoš, Đekanović predsjednik Opštine, a suđenje je počelo u martu 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.