SLUČAJ POTRESAO REGION

Sjeverna Makedonija: Otkriveno šta je otac ubijene Vanje (14) rekao na saslušanju

On je jučer priveden kod sudije za prethodni postupak i određeno mu je zadržavanje do 48 sati

Aleksandar Gorčevski. Telegraf.rs

H. J. I.

5.12.2023

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje (14) iz Skoplja, saslušan je u tužilaštvu i ponovo je negirao da je imao bilo kakve veze sa ubistvom svoje kćerke.

On je jučer priveden kod sudije za prethodni postupak i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

Otac negira navode

Prema izjavama osumnjičenih, Aleksandar je obavijestio Ljupča Palevskog Palču o tome kada će Vanja napustiti svoj dom u naselju Debar i uputiti se u školu, te da sestra neće krenuti sa njom.

Osnovni javni tužilac Gavril Bubevski je na jučerašnjoj konferenciji za novinare obavijestio da otac negira ove navode.

- Razmatramo njegovu umiješanost, za koju i dalje pretpostavljamo da je bila indirektna u ovom slučaju, uzimaju ći u kontekstu onoga šta drugi uključeni u slučaj kažu da je jedna osoba rekla da sve ovo zna od kontakta sa ocem - rekao je jučer Bubevski.

Podsjetimo, otac je prijavio nestanak policiji 27. novembra u 11 sati, kada je rekao da je Vanja napustila stan u 7.27 sati.

Preliminarna istraga, kako je ukazao Bubevski, usmjerena je i na to kakav je konkretan odnos između oca djevojčice i osumnjičenog za otmicu i ubistvo Palevskog.

Završena obdukcija

U kasnim popodnevnim satima očekuje se da tužilaštvo dobije krivičnu prijavu o slučaju od Ministarstva unutrašnjih poslova. Potom će tužilaštvo za svu četvorica osumnjičenih za otmicu i ubistvo djevojčice izdati naredbu za istragu i pritvor do 30 dana.

U međuvremenu, završena je obdukcija i tijelo male Vanje je predato porodici. Nalaz obdukcije još nije stigao u tužilaštvo, jer se čekaju rezultati svih analiza.

Obdukcija bi trebalo da ustanovi uzrok i tačno vrijeme smrti i bit će ključna u povezivanju svih elemenata ovog krivičnog djela.

Osumnjičeni Vlatko Kešišov iz Štipa, Velebor Manev and Bore Vidoevski iz Velesa, nalaze se u pritvoru u zatvoru Šutka u Skoplju. Oni su smješteni u odvojene ćelije, gdje borave sami, kako ne bi došlo do sukoba sa drugim zatvorenicima. Za Palevskim se i dalje intenzivno traga i raspisana je međunarodna potjernica.

Podsjetimo, Vanja je oteta u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30 sati. Prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10 sati. Njeno tijelo pronađeno je zakopano u selu Brazda na periferiji Skoplja, gdje se nalazio i zapaljeni automobil "citroen", koji je korišcten za njenu otmicu. Vanjinom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančea Žežovskog, vlasnika "citroena", koji je korišten za otmicu Vanje.

Oba ubistva su izvršena na isti način, sa istim oružjem, koje još nije pronađeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.