SUĐENJE BERBEROVIĆU

Potresno svjedočenje majke ubijene doktorice Alme Suljić: Cijela sudnica plakala

Morali smo da biramo između smrti i trunčice spasa

Azra Spahić i Alma Suljić. Facebook

19.2.2024

Publika u prostoriji do sudnice plakala je zajedno s Adelom Suljić, majkom doktorice Alme Suljić, u nastavku suđenja Arminu Berberoviću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u sarajevskom naselju Marindvor, u kojoj su poginule doktorice Azra Spahić i Alma Suljić.

Nesreća se desila 26. maja 2023. godine u 23.30 sati na raskrsnici ulica Maršala Tita i Dolina, kojom prilikom je Berberović automobilom na licu mjesta usmrtio Azru Spahić, a Almi Suljić nanio povrede kojima je naknadno podlegla.

Edina je sve vrijeme plakala, bila je izgubljena

U potresnom svjedočenju, koje je na momente prekidala, Adela Suljić je kazala da je za tešku nesreću saznala od kćerke Edine, koja je kobne noći bila s Almom i Azrom, te i sama bila teško povrijeđena.

- U petak navečer u 11.30 bila sam u kući. Zazvonio je telefon, nazvala me i plačući rekla da ih je udario auto. Rekla sam: "Ok, dobro, nije ništa strašno.“ Ona je na to rekla: „Mama, Azra nije dobro, mislim da nije živa. Alma nije dobro." Edina je sve vrijeme plakala, bila je izgubljena - kazala je na početku Adela Suljić.

Pozvala je Alminog supruga i odmah su svi otišli u KCUS, Alma je već bila u komi.

- Kad sam došla, Edina je bila sva krvava. Njen obraz je bio zguljen, tekla joj je krv,  slomljen joj je bio zub i rasječena usna. Imala je bijeli sako na sebi koji je bio natopljen krvlju. Kasnije mi je rekla da je to bila Almina krv - navela je majka Adela.

Porodici su predali Almine stvari, njen nakit koji je bio sav krvav i narukvicu koja je bila sva izlomljena. Alma je bila intubirana i prebačena u Kliniku za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. Adela je insistirala da se pregleda i Edina, koja je nakon nesreće udarila glavom.

Nakon toga ljekari su im saopćili užasne vijesti kad je u pitanju Almino stanje.

- Rekli su nam da joj je slomljena lobanja na više mjesta, da ima slomljene sinuse, kičma joj je bila polomljena na više mjesta. Rekli su da odavno nisu imali težeg pacijenta. Na sva naša pitanja kakve su prognoze, apsolutno nisu imali odgovora - kazala je Adela Suljić.

Porodica je svaki dan bila u Kliničkom centru, čekajući trunku nade za Almino ozdravljenje, ali svaki dan dobivali su samo gore informacije.

- U subotu, 27. maja, Alma je prvi put hitno operirana, došlo je do izljeva krvi u mozak, bila je na vagi života i smrti. Operacija je prošla dobro. Sutradan je imala još jednu hitnu operaciju, došlo je do oticanja mozga. Bili smo na razgovoru, rečeno je da joj je veći dio mozga nepovratno oštećen, da su pluća u kritičnom stanju. Pitali smo kakve su prognoze, nisu odgovarali - priča majka.

Posljednje riječi upućene kćerki 

U ponedjeljak ujutro ona i suprug krenuli su u Bihać na dženazu rahmetli Azri Spahić, osjećali su potrebu i želju da odu na dženazu. Kada su već bili na autoputu, pozvao ih je Almin suprug da se hitno vrate jer se Almino stanje pogoršalo i da su joj otkazala pluća.

Morali su potpisati odobrenje da se Alma stavi na specijalni aparat bez kojeg njena pluća ne bi mogla raditi i odmah bi preminula.

- Morali smo da biramo između smrti i trunčice spasa. Priključena je na aparat, ljekari su pokušavali da urade sve što je u njihovoj moći. Da Klinički centar nije imao taj aparat, Alma bi odmah preminula. Sve je bilo jako rizično. Mi smo svaki dan bili gore, svaki put dobivali smo isti odgovor da težeg pacijenta odavno nisu imali i da je sve u Božjim rukama - kazala je Adela Suljić.

Uz tešku pauzu i plačući, nastavila je svoje svjedočenje te kazala da je njena kćerka Alma bila u komi četiri sedmice. Od momenta udara izgubila je svijest i nikada više nije došla sebi.

- Bila je u komi do 23. juna, petka. Tri puta sam ušla da je vidim, posljednji put kad sama došla - krenula je majka da priča te je teškom mukom nastavila:

- Bilo je to u četvrtak navečer, 22. juna. Otišli smo posljednji put gore, posljednji put kada sam je vidjela. Prva dva puta kada sam je vidjela bila joj je glava obmotana, bila je pokrivena, uspjela sam da joj vidim noge, stopala i šaku, otkucaji srca su joj bili na 36 - jecajući je nastavila majka Adela:

- Svi smo došli da se oprostimo. Ja sam joj rekla da se ne boji, da smo svi tu. Pustili su da se oprostimo.

Alma nije bila prepoznatljiva

Doktorica ih je 23. juna u 00.53 sata obavijestila da je Alma preselila.

- Alma nije bila prepoznatljiva. Ja sam nju prepoznala samo po šakama i stopalima, to je ostalo isto, cijelo tijelo je bilo natečeno to nije bila ista osoba - objasnila je majka Adela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.