JEZIV SLUČAJ

Dijete (5) gledalo kako otac pokušava kablom zadaviti majku: Tužilaštvo traži 15 godina zatvora

O postojanju namjere da izvrši ubistvo govori i to što je sa sobom donio plastične vezice koje je upotrijebio za davljenje bivše supruge

Nasilje u porodici. Telegraf.rs

S. S.

5.6.2024

Viši javni tužilac Irena Radivojević zatražila je danas da se Nišliji Daliboru Stevanoviću izrekne kazna zatvora od najmanje 15 godina zbog pokušaja teškog ubistva bivše supruge Sandre Tanić, piše Telegraf.rs.

Dalibor se tereti da je 12. novembra 2022. godine u hodniku stambene zgrade u kojoj ona živi pokušao da liši života svoju bivšu suprugu na taj način što je najprije pretukao a zatim joj oko vrata navukao plastičnu vezicu u namjeri da je uguši. Od krvoločne namjere nije odustao iako se napad odigravao naočigled njihovog maloljetnog djeteta koje je pokušavalo da zaštiti majku. Nesretnu ženu od sigurne smrti spasile su komšije koje su istrčale čuvši djetetovu vrisku pa je napadač pobjegao. Jedan od njih je sječicama sa vrata žene koja je izgubila svijest, isjekao plastičnu vezicu koja joj se od stezanja duboko usjekla u vrat.

Postojanje namjere

Kako je u završnoj riječi naglasila tužiteljica, nesumnjivo je dokazano da je Stevanović na podmukao način pokušao da liši života bivšu suprugu i to pred njihovim maloljetnim djetetom.

- Optuženi je planirao ubistvo o čemu svjedoče poruke koje je prije zločina uputio bratu oštećene Mladenu Taniću u kojima je naveo da od njega očekuje da brine o njegovom i Sandrinom maloljetnom djetetu. O postojanju namjere da izvrši ubistvo govori i to što je sa sobom donio plastične vezice koje je upotrijebio za davljenje bivše supruge. Prilikom zločina pokazao je podmuklost jer je namamio ženu da se sa njim sretne moleći da mu tog dana preda sina mimo termina za viđanje sa djetetom ustanovljenog sudskom odlukom. Djelo je izvršio u uračunljivom stanju što su potvrdili vještaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu koji su u svom nalazu naveli da je njegova sposobnost da shvati značaj svog djela i upravlja postupcima bila smanjena ali ne i bitno. Postupao je sa direktnim umišljajem na podmukao način a za svoje ponašanje za svoje postupke pronalazio je sramno i beskrupulozno opravdanje. Pokušao je da ubije suprugu pred petogodišnjim djetetom kojem je zbog toga bila potrebna psihijatrijska pomoć što ukazuje na bezobzirnost djela – objasnila je Radivojević.

Obrazlažući prijedlog da Stevanoviću sud izrekne kaznu zatvora od najmanje 15 godina tužiteljica Radivojević je kazala da na njegovoj strani gotovo da nema olakšavajućih okolnosti.

- Kao olakšavajuća okolnost može da se uzme jedino to što ranije nije osuđivan, dok su otežavajuće to što je pokušao da liši života majku svog djeteta prema kojem također nije pokazao nimalo obzira jer je zločin izvršio u njegovom prisustvu – kazala je Radivojević i predložila da se Stevanoviću produži pritvor.

Stevanovićeva odbrana smatrala je da on zaslužuje maksimalnu kaznu od tri godine zatvora jer, kako su ocenili, ne radi se o pokušaju teškog već običnog ubistva te da se radi o zločinu iz strasti.

- Pogrešna je pravna ocjena djela mog klijenta, jer je u optužnici navedeno da je on zločin počinio na podmukao način ali nije obrazloženo šta ga čini takvim. Kod ubistva na podmukao način počinilac pokušava da prikrije djelo, koristi recimo otrov, prikriva tragove a zločin ne vrši pred svjedocima. Ništa od ovog nije prisutno u radnjama mog klijenta, štaviše on je svoju namjeru najavio u porukama upućenim prije zločina što onaj ko postupa podmuklo, nikako ne čini. Prema nalazu komisije vještaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, Dalibor nije pokvarena, amoralna niti devalvirana osoba što su osobine ubica na podmukao način. On je djelo počinio iz strasti što isključuje postojanje niskih pobuda već se radi o postupku u stanju afekta što utiče na rasuđivanje izvršioca. Zato predlažem da ga sud oglasi krivim za obično ubistvo i izrekne mu kaznu kakva je prisutna u sudskoj praksi – rekao je Daliborov branilac Zoran Saveljić.

Ispoljio kajanje

Advokatica Ana Dimitrijević koja je također branila Stevanovića ukazala je da su po njenoj ocjeni, na strani njenog klijenta prisutne brojne olakšavajuće okolnosti.

- On je ispoljio iskreno kajanje i žaljenje i priznao djelo za koje se tereti. Treba uzeti u obzir i da je djelo ostalo u pokušaju. Njegovo iskreno kajanje se vidi i u tome što nam je zabranio da podnosimo žalbe na rješenje o njegovom pritvoru. Zbog svega toga smatramo da su se stekli uslovi da mu se izrekne kazna ispod zakonskom minimuma a mi predlažemo da to budu tri godine – rekla je Dimitrijević.

Priliku da se obrati sudu iskoristio je i Stevanović kazavši da se kaje, te da mu je žao zbog svega što je uradio.

- Volio sam Sandru, volim je i dalje iako sam siguran da me je iznevjerila. Žao mi je što sam tako postupio prema njoj, to sebi ne mogu da oprostim jer je ona majka moga sina. U trenutku kada mi je rekla da više nemam prava da brinem o njoj, ja sam se izgubio. Pogriješio sam, kajem se, hvala Bogu što je živa i zdrava, kaznite me po zasluzi – zaključio je u svojoj završnoj riječi optuženi.

Izricanje presude sudija Višeg suda u Nišu Aleksandra Mojašević zakazala je za 21. jun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.