HAPŠEN U AKCIJI "SQUARE"

Blokirana imovina osumnjičenom Ibrišimoviću vrijedna skoro 300 hiljada maraka

Riječ je o imovini koja se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima

Zaplijenjena dva poslovna prostora. Fotografija ne odgovara događaju iz teksta

M. Aš.

12.6.2024

Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, pripadnici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom danas su na području Sarajeva zaplijenili imovinu u vlasništvu osumnjičenog Amira Ibrišimovića vrijednu skoro 300 hiljada KM, saznaje portal "Avaza".

Riječ je o imovini koja se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima.

Poslovni prostori na Grbavici

Kako saznajemo, zaplijenjena su dva poslovna prostora na Grbavici. Jedan je procijenjen na 116.550 KM, a drugi 140.130 KM vrijednosti.

Podsjetimo, Ibrišimović je u maju prošle godine hapšen u akciji SIPA-e "Square" zajedno s Ismetom Hamzićem, Džemaludinom Mutapčićem i Emirom Kukićem koji su pušteni na slobodu.

Amir Ibrišimović je označen kao organizator grupe.

Za šta ih tereti Tužilaštvo KS

Tužilaštvo KS ih tereti da su od 2009. godine do lišenja slobode, u okviru organizirane grupe poduzimali nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da su nezakonito sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo, a kojim se nije moglo prometovati, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 4 miliona maraka.

Navedene radnje članovi pomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.